Hrustljave ribice

Sestavine za 4 osebe:

· olje za cvrtje

· 600 g ribic*

· ostra moka

· sol

* Cvremo lahko najmanjše pa tudi malo večje ribice. Najmanjše, zelenkaste girice, praviloma niso večje kot 5–6 cm, sledijo malenkost večji gavuni, ki zrastejo do 8–9 cm in so zelo podobni giricam. Papaline so vitkejše in manjše kot sardele, podobne inčunom, ki se na soncu svetijo. Obe vrsti imata precej večje luske glede na velikost telesa kot pa gavuni in girice. Naslednje po velikosti so sardoni in sardele, ki so največje.

 

Priprava

1. korak:

Girice se praviloma ne čistijo, nekateri tudi malo večjih ribic ne čistijo, odločitev očistiti ali ne, je seveda vaša. Če se lotimo čiščenja, ribici z nožem na trebuhu naredimo zarezo in očistimo notranjost.

2. korak:

Očiščene ribice splaknemo in osušimo na papirnati brisači. Stresemo jih v posodo, potresemo z ostro moko in posodo dobro pretresemo, da se moka enakomerno oprime ribic.

3. korak:

Nato jih na hitro, v treh minutah, ocvremo v vročem olju. To je dovolj segreto, ko se okoli lesenega roča kuhalnice delajo drobni mehurčki. Pozorni moramo biti, da giric v olju ni preveč. Ribice poberemo iz olja na kos papirnate brisače, da vpije odvečno maščobo ter šele nato solimo in postrežemo.

Ocvrte ribice, ki so veliko bolj okusne, če uporabimo sveže namesto zamrznjenih, so skupaj s tatarsko omako odlična predjed.

Oglas