Grof in grofica zapuščata dvorec Štatenberg

Tanja Šubelj in Florjan Sušnik odhajata z dvorca Štatenberg. Sklenila sta novo najemno pogodbo v drugem gradu na Gorenjskem.
Florjan Sušnik in Tanja Šubelj, ki sta se predstavila kot grof in grofica Štatenberška, sta v baročni dvorec Štatenberg pri Makolah prišla leta 2015. Tedaj sta ga po dolgih letih samevanja obudila k življenju z razstavnimi zbirkami in drugimi vsebinami. Toda v vsem tem času nista našla skupnega jezika z lokalno skupnostjo. Zato sta se zdaj odločila, da odideta.
»Gre za nasprotje interesov in pač pride do tega. Z nekaterimi ljudmi ne moreva sodelovati in sva si poiskala to možnost drugje,« na kratko pojasni Tanja Šubelj, ki o podrobnostih razlogov za odhod ne želi razpravljati preko medijev.
»Midva sva dvorcu Štatenberg dodala dušo. Sem sva pripeljala več kot 200 tovornjakov razne opreme in v dvorcu uredila zbirko, ki jo imenujeva Grof in grofica. Vključuje številne zbirke, predstavlja življenje Habsburžanov. Seveda sva tudi prostore morala urediti do te mere, da sva lahko postavila to zbirko. Poleg tega sva uredila vrt, tiskarno, kapelo, pod kapelo stalno razstavo jaslic, galerijo, šivalnico. Živela sva res lepo zgodbo v najlepšem baročnem dvorcu na Slovenskem. To lahko rečem z največjim veseljem. Toda, v luči nekih interesov ni šlo in tako sva se odločila, da odideva.«

Zbirko bosta odpeljala na Gorenjsko
V urejanje dvorca Štatenberg sta partnerja, sicer doma iz Lukovice pri Ljubljani, vložila ogromno energije in denarja. A jima za to ni žal, pravi Tanja Šubelj: »Če ne bi imela teh lepih refererenc iz dvorca Štatenberg, ne bi dobila niti nove najemne pogodbe, niti drugih dobrih zgodb ne bi bilo; zato sva dobila Grofičino popoldne – dokumentarni film, ki ga je posnela RTV Slovenija, zato sva dobila knjigo Slepa grofica, ki je izšla v lanskem letu.
Delala sva pošteno, odločno. A najine zgodbe lokalni akterji niso znali ali želeli potegniti naprej, ni šlo. Ni bila lahka odločitev, a v življenju ne moreš stati na mestu, ampak moraš novim ciljem naproti,« dodaja Šubeljeva.
Celotno razstavno zbirko bosta grof in grofica v prihodnjih treh mesecih prepeljala iz Štatenberga na Gorenjsko, na grad Dvor v Preddvoru, kjer sta že sklenila najemno pogodbo za del gradu in pričakujeta boljše sodelovanje z lokalno skupnostjo.

Kaj pravijo lastniki dvorca?
Dvorec Štatenberg je od leta 1989 v lasti podjetja Impol iz Slovenske Bistrice. »Florjan Sušnik in Tanja Šubelj lahko s svojimi sredstvi naredita, kar želita, in ker sta v Preddvoru našla ugodno pogodbo, ju razumem, da sta se tako odločila, saj je to blizu njunega doma,« pravi Vladimir Leskovar, direktor Impolove družbe Štatenberg. V Impolu bodo tudi v prihodnje poskušali najti različne interesente in jih vključevati v dvorec. »Mi bomo še naprej prostore dajali v najem in poskušali vključevati različne interese, saj bo le tako grad živel. V tej dejavnosti ne iščemo/pričakujemo neki dobiček, toda tudi izgube nam ne sme povzročati.«

Nazaj bodo umestili originalno pohištvo
Za vse, ki delujejo v prostorih Dvorca Štatenberg, je bilo minulo leto izjemno naporno. Gostinstvo dvorec Štatenberg, ki ga vodi samostojni podjetnik Peter Kociper, na dvorcu deluje od leta 2011. Vodijo grajsko kavarno, specializirali pa so se predvsem na poročna slavja, po katerih je dvorec tudi postal prepoznaven. »Gostinski del je bil letos zaradi epidemije zelo okrnjen. Poleg zmanjšanega števila porok ter ostalih praznovanj smo se ukvarjali še z vsemi mogočimi odloki ter prepovedmi,« pravi Peter Kociper, ki vodi tudi ustanovo Fundacija za ohranitev dvorca Štatenberg, ki skrbi za urejeno okolje, oglede muzejskega dela dvorca, pripravljajo tudi dokumentacijo za obratovanje »grajskega hostla«.
Bo dvorec brez zbirke grofa in grofice še zanimiv za oglede? Peter Kociper pravi, da bodo grajske sobane napolnili z drugo vsebino: »Letos sta se grof in grofica očitno odločila zgodbo nadaljevati drugje, zato jima želimo obilico uspehov. Pri nas se bo stanje povrnilo v prvotno podobo z originalnim pohištvom, ki je bilo sedaj umaknjeno. Pripravljamo pa tudi nove programe in vsebine, tako da mislimo, da nam ne bo hudega, obiskovalci pa bodo imeli kaj videti in so seveda vedno dobrodošli.«
V dvorcu sicer delujejo tudi drugi, na primer Turistično društvo Štatenberg, Moto klub Grofi Attems, Društvo vinogradnikov Makole, ki je uredilo grajsko klet, kjer ponujajo izbrana vina okoliških vinogradnikov.

Še o pohištvu
Na navedbo Petra Kocipra glede načrtovane umestitve originalnega pohištva, ki naj bi bilo umaknjeno, pa Tanja Šubelj odgovarja: »Midva nisva umaknila nobenega original pohištva, ampak sva ga popravila in ga s ponosom pokazala obiskovalcem. Za vse obstaja inventurni popis.« (B. Petelinšek)

Oglas