Gratinirane kapesante

Sestavine za 2 osebi:
• 6 svežih kapesant
• šopek peteršilja
• 2 stroka česna
• olivno olje
• malo masla
• malo limoninega soka
• 3 žlice naribanega parmezana ali poljubnega sira
• sol – poljubno

Priprava:
1. korak:
Kupimo že očiščene školjke. Meso školjke nežno odstranimo in ga operemo. Meso predenemo na servieto in jih osušimo. Notranjo stran školjčne lupine premažemo z maslom. Meso školjk lahko začinimo s soljo ali pa tudi ne, mnogi imajo raje neslane kapesante, da okusijo njihov sladkast okus, in jih vrnemo v školjčno lupino.
2. korak:
Česen in peteršilj na drobno nasekljamo, dodamo pet žlic olivnega olja in vse skupaj premešamo v skodelici, da dobimo tržaško omako.
3. korak:
Kapesante skupaj s školjkami zložimo na pekač. Na vsako školjko damo žličko tržaške omake, nekaj kapljic limoninega soka in potresemo z malo naribanega parmezana ali kakšnega drugega sira po svojem okusu.
4. korak:
Školjke pečemo 10 minut v predhodno ogreti pečici na 200oC, da se sir lepo zlato rjavo zapeče. Zraven postrežemo sveže pečen kruh.

Kapesante ali jakobove pokrovače so odlične za predjed. Če resnično želimo okusiti to meso nežnega okusa, uporabimo samo sol, olivno olje in nekaj kapljic limone. Mnogim pa so všeč tudi z malo česna, peteršilja in/ali sira, nekateri dodajo tudi malo drobtin.