Grad Podčetrtek: Odprli so vrata za obiskovalce

Po tem, ko je Občina Podčetrtek kupila grad, so seveda takoj pristopili tudi k prvim obnovitvenim delom, s čimer so želeli preprečiti nadaljnje propadanje, s tem pa so grad obnovili do te mere, da so ga lahko prvič v boljši luči pokazali vsem željnim ogleda.

Občina Podčetrtek je decembra leta 2020 za 150 tisoč evrov kupila grad Podčetrtek. Grad je bil v večinski lasti družine Zečević, ki ga je neuspešno prodajala več kot 20 let. Po nakupu je občina projekt obnove gradu prijavila na razpis Ministrstva za kulturo, ki je takrat odobrilo sredstva v višini dvesto tisočakov, razliko do prve pogodbe za sanacijo v vrednosti 536 tisočakov so dodali iz občinskega proračuna. Poleg glavnih del – očiščenja okolice, odvodnjavanja, ureditve strehe in delne sanacije grajskega dvorišča, je bila v prvotnem planu obnove tudi sanacija grajske terase, ki je bila sicer v devetdesetih letih že zasilno pokrita, a je omenjena rešitev zdaj že bila dotrajana. Tako so na terasi začasno prekritje odstranili in z novimi betonskimi tlaki preplastili pohodno površino, z ureditvijo grajske terase pa niso rešili le njenega propadanja, temveč tudi propadanje spodnjih dveh etaž.

V tem času obnove jim je grad uspelo sanirati do te mere, da so se odločili, da pripravijo dan odprtih vrat ter tako domačine in turiste povabijo, da si ogledajo, kako je grad videti po prvi fazi obnove. Za veliki dan so izbrali dan državnosti, ko sta se župan Podčetrtka Peter Misja in direktor Turizma Podčetrtek, Bistrica ob Sotli, Kozje, GIZ Boštjan Misja skupaj z obiskovalci sprehodila skozi obnavljajoči grad, jim predstavila zgodovino gradu ter jim povedala, kaj vse se je na gradu spremenilo in kaj še imajo v načrtu. Po besedah župana Misje jim je v zelo kratkem času z razmeroma nizkim vložkom uspelo postoriti zelo veliko. Seveda pa se na tej točki ne bodo ustavili, ampak gredo naprej. Seveda pa bo nadaljnja pot v veliki meri odvisna tudi od pridobljenih finančnih sredstev s strani države, ki si jih nadejajo ob zaključku razpisa. Kot je še ob dnevu odprtih vrat napovedal Misja, ki se je tolikšnega števila obiskovalcev zelo razveselil, si želijo v nadaljevanju urediti del nad konjušnico, kjer bi želeli vzpostaviti muzejski del s predstavitvijo zgodovine in sojenja ob četrtkih v Podčetrtku, prav tako bi želeli urediti sobo pobega, seveda pa želijo tudi do konca urediti razgledno teraso in omogočiti, da bi kmalu na njej lahko pili tudi kavo. (K. C.)

 

Oglas