V Šentjurju naleteli na skupine gosenic

Minulo soboto je v oddajo Beseda je vaša poklicala poslušalka Tatjana. Zaupala nam je, da je v Šentjurju pred bencinskim servisom OMV in ob cesti v Stopčah polno gosenic.

Zadevo smo preverili in na bencinskem servisu res odkrili črne gosenice. Preverili smo tudi cesto v Stopčah, kjer pa jih nismo našli. Iz bencinskega servisa so javili, da so gosenice že zatrli. Za več informacij smo se obrnili na Medobčinsko redarstvo, Javno komunalno podjetje Šentjur ter VOC, ki je zadolžen za vzdrževanje regionalnih cest. Nobeni od teh niso prejeli obvestila ali prijave glede gosenic.

Črne gosenice so bile potomke priljubljenega in pogostega metulja pri nas – Dnevnega Pavlinčka. Metulji ličinke večinoma odlagajo na koprivah, s katerimi se gosenice potem prehranjujejo. Včasih pa se zgodi tudi, da jih pomotoma odložijo na katerokoli drugo rastlino, kar se je zgodilo tudi v tem primeru. Gosenice se zabubijo in izležejo nekje v sredini junija. Znajo biti požrešne, sploh v skupinah. Če metulj ličinke odloži na zelenjavo jo bodo gosenice z veseljem pohrustale, kljub temu da naj bi njihova prvotna hrana bila kopriva. Čeprav gosenice izgledajo neprijetno pa kasneje iz njih nastane prikupen metuljček.

Oglas