Golaž iz govejega repa

Sestavine za 6 oseb

· 1 kg razkosanega govejega repa

· 1 dl olja

· 2 večji čebuli

· 2 večja korenčka

· 2 stebla stebelne zélene

· 5 strokov česna

· žlica masla

· 3-4 žlice ostre moke

· 2 žlici paradižnikove mezge

· 1 l jušne osnove

· 5 lovorjevih listov

· sol in poper

· žlička sladke mlete rdeče paprike

 

Priprava:

1. korak:

Sesekljamo čebulo in česen, korenje narežemo na kolobarje, zéleno pa na manjše kose.

2. korak:

V večjo skledo damo nekaj žlic ostre moke, dodamo sol, poper in malo mlete paprike, vse skupaj premešamo in v tej mešanici povaljamo kose govejega repa. Te nato popečemo v večjem loncu na vročem olju tako, da so zapečeni iz vseh strani. Kose mesa iz lonca preložimo na krožnik.

3. korak:

V lonec, kjer se je prej popeklo meso, dodamo čebulo in jo zlato prepražimo, dodamo še korenje, zeleno in česen ter še malo popražimo. Nato dodamo paradižnikovo mezgo, malo masla in žlico moke ter vse skupaj premešamo. V lonec vrnemo kose repa in tekočino, ki se je nabrala na krožniku, zalijemo z jušno osnovo, dodamo lovor, solimo in popramo po okusu ter premešamo.

4. korak:

Vsebino lonca prenesemo v ognjevarno posodo s pokrovom in damo za dobre 3 ure v pečico na približno 160oC. Po nekaj urah počasnega kuhanje postane trdo meso govejega repa mehko, sočno in zelo okusno.

To je zelo stara jed, že naši predniki so namreč našli način, kako iz sicer žilavega govejega repa pripraviti to okusno specialiteto.