Gnojenje v zelenjavnem vrtu

Med organska hranila ne uvrščamo samo gnoja, organska gnojila so tudi kompost, gnojnica, pepel, organske zastirke in kupljena organska gnojila. Po navadi v jeseni, gnojimo z gnojem, druga organska gnojila pa uporabimo spomladi ali v rastni sezoni.

Odležani hlevski gnoj potrebuje še nekaj časa, da razpade v rastlinam dostopna hranila. Če še ni pomešan z zemljo, lahko negativno vpliva na razvoj korenovk in gomoljnic. V zimskem in zgodnjem spomladanskem času se tak gnoj že kompostira. Če ga damo v tla spomladi, bodo hranila prihajala do korenin vrtnin prepozno. Kompostirani gnoj ima videz zemlje, tudi diši po sveži, rodovitni zemlji in začne hitro razpadati v rastlinam dostopna hranila.

Kako si pripravimo domače tekoče gnojilo?

Najpogosteje ga pripravimo iz kopriv, ki so bogate z dušikom in vplivajo na močnejšo rast. Tekoče gnojilo pripravimo tako, da plastično ali leseno vedro (izogibajte se kovini), napolnite s kilogramom kopriv, najbolje da jo narežete na koščke in zalijte z vodo. Mešanico pustite tako dolgo, da zavre in začne razpadati. Tekočina se začne peniti in spominja na vretje. Vedro je potrebno zaščititi tako, da ga dež ne bo dosegel, ne sme pa biti neprodušno zaprto. Tekočino vsak dan premešamo. Ko vretje pojenja, je zvarek pripravljen. Tekočino precedimo in razredčimo z vodo v razmerju 1:10. Rastlin ne zalivamo po listih, ampak ob tleh, tik ob rastlinah.