Sestavine za 8 oseb:
prekajena šunka (1,5 – 2 kg)
čebula
4 lovorjeve liste
žlička popra v zrnu
3 dl soka pomaranče
žlica balzamičnega kisa
3 žlice tekočega medu
ščepec mlete pekoče paprike
žlica klinčkov
Priprava
1. korak:
Vodi v globokem loncu dodamo na pol prerezano čebulo, poprova zrna in lovorjeve liste ter
šunko, za vsak kilogram šunke računamo približno eno uro kuhanja. Nato odstavimo in pustimo v vodi, da se nekoliko ohladi. Lahko pustimo tudi čez noč.
2. korak:
V kozici reduciramo oz. pokuhamo pomarančni sok, malo balzamičnega kisa in med, začinjeno z malo pekoče paprike, da dobimo gostejšo mešanico.
3. korak:
Ohlajeni kuhani šunki s prsti in nožem odstranimo kožo. Odstranimo samo kožo, maščobo pa pustimo. Maščobo lepo zarežemo do mesa tako, da naredimo kockice. Med zareze napikamo klinčke, premažemo s polovico medene mešanice in šunko predevamo v globok pekač, ki ga pokrijemo (lahko tudi z alufolijo). Pekač postavimo v na 160°C ogreto pečico za dobro uro.
4. korak:
Pekač vzamemo iz pečice in šunko premažemo s preostankom medene mešanice in znova
postavimo v pečico še za 40 minut, tokrat pustimo odkrito, da šunka dobi zlatorumeno kožico.
Pečeno šunko pustimo počivati 10-15 minut, nato jo narežemo na tanke rezine in prelijemo s sokom, ki smo ga dobili ob pečenju.
Za velikonočne praznike je najbolj značilna kuhana šunko, glazirana in pečena pa je še bolj
slastna.