Gasilski mlaj na Gorenju pri Zrečah in dva kresova na Hudinji pri Vitanju

 

Čeprav smo že zakorakali v nov mesec in nov delovni teden, pa je spomin na pretekli konec tedna, ko smo povsod na Štajerskem postavljali mlaje in prižigali kresove, še kako živ. V naše uredništvo smo prejeli kar nekaj fotografij, ki ste nam jih poslali bralci NOVIC in poslušalci Radia Rogla. 

Med drugim so se že minuli četrtek, na Gorenju zbrali člani Prostovoljnega gasilskega društva Gorenje pri Zrečah in njihovih partnerji. Postavili so gasilski mlaj, ponj pa so se odpravili v bližnji gozd. Postavitev mlaja na Gorenju pri Zrečah je že dolgoletna tradicija, ki povezuje Gorenje in sosednje vasi, preko gasilskega društva.

Na Hudinji pri Vitanju pa so pretekli teden postavili kar dva mlaja. Na predvečer praznika dela pa so prižgali celo dva kresova. Prvi mlaj so postavili člani Kulturno-turističnega društva Sveti Vid, skupaj z vaško skupnostjo Hudinja. Že tradicionalno ga postavljajo od leta 2000. Letos so ga postavili tik pred snežno nevihto, potem pa so se premaknili na kosilo v toplo preužitkarsko hišo. Tradicionalno so že 16. leto zapored pripravili tudi kresovanje.

Drugi mlaj pa so letos prvič postavili na drugem koncu Hudinje. Odločitev za postavitev mlaja je bila povsem spontana, dogodek pa je združil več generacij. Med postavitvijo mlaja so se odločili, da bodo pripravili tudi manjši kres. Prijetno druženje se je nadaljevalo pozno v noč.

Oglas