Fritata z blitvo

Sestavine:

· 4 žlice olja

· 1 majhna čebula

· 600 g blitve

· 1–2 stroka česna

· 6 jajc

· 40 g sveže naribanega parmezana

· sol in mleti poper

 

Priprava:

1. korak:

Blitvine liste očistimo, operemo in osušimo. Porežemo trša bela stebla in jih narežemo na približno 5 mm debele rezine, zeleni del listov pa grobo sesekljamo. Čebulo in česen olupimo ter ju ločeno drobno sesekljamo. Rešetko v pečici nastavimo na zgornjo tretjino, pečico pa segrejemo na 180 stopinj Celzija.

2. korak:

Na štedilnik pristavimo večjo ponev (premera približno 20 cm) in jo namastimo z dvema žlicama olivnega olja. Dodamo čebulo in jo med mešanjem pražimo, da postekleni in se nekoliko zmehča (približno 6 minut). Zatem dodamo narezana stebla in jih začinimo s soljo in poprom ter skupaj s čebulo pražimo približno 4 minute. Na koncu dodamo še nasekljane liste in česen ter vse skupaj med mešanjem pražimo še dodatne 3 minute.

3. korak:

V skledo ubijemo jajca in jih razžvrkljamo. Zmešamo jih z naribanim parmezanom ter rahlo začinimo s soljo in poprom. Iz ponve, v kateri smo pražili blitvo, po potrebi odlijemo odvečno tekočino, nato pa popraženo blitvo dodamo v skledo z jajci. Vse skupaj dobro premešamo.

4. korak:

Na kuhalnik ponovno pristavimo ponev, v kateri smo pražili blitvo, in jo namastimo s preostankom olja. Vanjo vlijemo pripravljeno jajčno zmes. Temperaturo znižamo na srednjo jakost in fritato brez mešanja pečemo približno 5 minut oziroma tako dolgo, da jajca ob robu ponve zakrknejo.

5. korak:

Ponev nato potisnemo v ogreto pečico še za 7 do 9 minut, da se fritata zapeče tudi na zgornji strani in dobi zlato rjavo barvo.

6. korak:

Pripravljeno fritato narežemo na kose in postrežemo s skledo solate.

Oglas