Sestavine za 4 osebe:
· 6 velikih jajc
· 6 žlic mleka
· 50 g naribanega parmezana
· sol in poper
· maslo ali olivno olje
· 100 g češnjevih paradižnikov
· 100 g feta sira
· 10 listkov bazilike
Priprava:
1. korak:
V skledi razžvrkljamo jajca, dodamo mleko, sol, poper in nariban parmezan ter dobro premešamo.
2. korak:
Pečico segrejemo. Paradižnike operemo in prerežemo na pol. V globoki ponvi z ognjevarnim ročajem segrejemo olje. Na vroče maslo ali olje stresemo paradižnike in jih na hitro prepražimo. Ponev stresemo, da se paradižniki enakomerno razporedijo, zmanjšamo ogenj na minimum in v ponev vlijemo jajčno zmes. Ne mešamo. Po jajčni zmesi nadrobimo feta sir in razporedimo liste bazilike.
3. korak:
Na šibkem ognju fritato pečemo 5 do 6 minut, da se dno rjavo zapeče. Pomembno je, da jajca pečemo na zelo šibkem ognju, da se rahlo napihnejo in naredijo mehko in vlažno maso. Nato ponev za 10 minut potisnemo v na 170 oC ogreto pečico, da se fritata zapeče še po vrhu. Ponudimo s kruhom.
Fritata je italijanska omleta, ki se pripravlja v ponvi brez mešanja jajc, nato pa jo potisnemo še v pečico, da se zlato zapeče tudi po vrhu. Namesto češnjevcev lahko uporabimo drugo zelenjavo, npr. praženo čebulo, rdečo papriko, šparglje …