Fredi Ferčec iz Rogatca: “O morebitni županski kandidaturi je preuranjeno govoriti”

Fredi Ferčec iz Rogatca pravi, da je “lokal patriot,” saj rad sodeluje pri razvojnih izzivih lokalne skupnosti. Lokalna politika in nogomet sta že leta v ospredju njegovih prizadevanj. A še zdaleč ni reke zadnje.

Vaše ime mnogi povezujejo z nogometom. Vas je žoga prevzela že v otroštvu?
Ja, okroglo usnje sem brcal že v vrtcu, nadaljeval tudi v osnovni šoli. Kasneje sem kot kadet dve leti igral za NK Steklar in nato dve leti za mladince NK Straže. Potem sem žal prenehal z aktivnim igranjem.

Prva otroška leta ste preživeli v Nemčiji, kjer so bili vaši starši na začasnem delu.
Osnovnošolsko izobraževanje sem začel v tujini, leta 1980 pa smo se vrnili v Rogatec, kjer z družino živim še danes. To okolje imam rad, z leti sem postal “lokal patriot.” (smeh)
Selitev v novo okolje je za otroka najbrž stresno.
Zahvaliti se moram mojim takratnim sošolcem, predvsem prijatelju, sošolcu in sosedu Dimeku – Jernej Dirnbek, da sem to spremembo prebrodil relativno mirno, mogoče tudi zaradi mojega bolj prilagodljivega značaja in smisla za humor.
Med otroškimi spomini se najbolj spominjam, kako srečen sem bil, ko sta starša uslišala mojo prošnjo in se sem dobil kar brata naenkrat.

Vaše ime povezujemo z nogometom. Čeprav ste relativno hitro prenehali z aktivnim igranjem, strast do nogometa ni izginila.
Zdaj sem nekakšen »kauč selektor« (smeh) Vedno so me zelo zanimala dogajanja okrog nogometa, znotraj kluba, trenersko delo, taktične postavitve, priprave ekipe na tekmo, prestopi in podobno.
Bil sem ustanovitelj navijaške ekipe v Rogatcu, kjer smo spremljali ekipo tako doma kot na gostovanjih. Moje organizacijske sposobnosti so opazili tudi takratni vodilni v klubu, saj sem dolga leta vodil Mladi forum Rogatec in z njim povezane prireditve (Majski dnevi, Mošt, kostanji, rock n’ roll, Pustni karneval Zelenega zmaja, čistilne akcije, razne izlete in ekskurzije…), igre brez meja, bil sem podpredsednik PGD Rogatec, postal sem občinski svetnik in tako naprej.
Tako so me povabili v upravni odbor kluba. Skozi več kot 25 let sem zasedal razne funkcije v klubu, od člana upravnega odbora, podpredsednika in predsednika do tehničnega direktorja. To funkcijo opravljam še danes. Izobraževal sem se za trenerja in imam UEFA B licenco, nekaj let sem bil trener mlajših selekcij ter vodje nogometne šole. Hkrati sem postal tudi delegat ter bil član komisije za infrastrukturo pri Medobčinski nogometni zvezi Celje in Nogometni zvezi Slovenije.

Ste oče treh otrok, je kdo od njih navdušen nad nogometom?
Imam hči in dva sinova. Hči študira na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, mlajšega sina bolj zanima ples in ni navdušen nad nogometom. Starejši sin pa je v pravem smislu športnik in v pozitivnem smislu “zastrupljen” z nogometom.

Delate v turizmu, vrsto let pa ste prav tako dejavni v lokalni politiki. Že šesti mandat ste občinski svetnik stranke Socialnih demokratov SD. Kam so usmerjena vaša razvojna prizadevanja?
V turizmu sem že skoraj tri desetletja, zaposlen sem v Hitovem Casinoju v Rogaški Slatini. Tako kot nogomet, me privlači tudi politika. Vendar sem v politiko zašel na prigovarjanje prijateljev, saj so menili, da lahko s svojo karizmo, s svojimi vrednotami, idejami in sposobnostjo veliko pripomorem k razvoju kraja. 26 let sem član stranke SD (ZLSD), kar je bila neka logična posledica mojega takratnega delovanja v podmladku SD-Mladega foruma in iz dejstva, da Socialni demokrati gradijo svojo delovanje in obstoj na miru, pravičnosti, solidarnosti in enakosti, ki nekako sovpadajo z mojim osebnim pogledom na delovanje družbe.
Iz ljubiteljskega politika sem postal eden najbolj aktivnih občinskih svetnikov Občine Rogatec z najdaljšim stažem. Rad pokritiziram slabe odločitve, dajem pobude in podpiram dobre ideje, ne glede s katere strani pridejo in nenazadnje sem vedno pripravljen na konstruktivno sodelovanje. Znotraj stranke sem bil izvoljen v 8 članski forum svetnic in svetnikov SD iz celotne države, tako da dobivam konkretne informacije, kako delujejo druge občine po Sloveniji in marsikatero dobro zadevo želimo prenesti v našo prelepo Občino Rogatec.

Vstopili smo v super volilno leto. Vas še mika funkcija župana?
Moje prepričanje je, da bi morala biti vsaka politična funkcija tako župana, mogoče tudi poslanca, omejena na dva oziroma največ tri zaporedne mandate po 5 let (po vzgledu na funkcijo predsednika države). Tako bi bil čas, da se v Rogatcu zamenja tudi župan, z vsem spoštovanjem do sedanjega, vendar menim, da je 28 let enostavno preveč.

Boste vi kandidirali za župana?
Socialni demokrati bomo nedvomno imeli svojega kandidata ali kandidatko za župana v Občini Rogatec. Ali bom to jaz ali kdo drug, je danes še preuranjeno govoriti. (Intervju si v celoti preberite v Rogaških NOVICAH)

Oglas