Fižol obiramo na dan za cvet

Malo kateri slovenski vrt je brez visokega fižola. Je nezahteven za vzgojo, le pripraviti mu moramo dobro oporo, po kateri se bo ovijal. Izberemo ali želimo gojiti stročji fižol ali fižol za zrnje. Negujemo in obtrgujemo stoke na dan za cvet ali plod. Ko poberemo zadnje stroke ali osušena zrna, rastline porežemo in ne pulimo iz tal, da korenine ostanejo v tleh. Stročji visok fižol pobiramo od konca junija do septembra. Nabiramo mlade in sveže stroke, ki še niso nitkasti. Fižol obiramo na dan za cvet, saj tako spodbudimo cvetenje in povečamo pridelek. S postopnim pobiranjem imamo tako stročji fižol na voljo več tednov. Če gojimo visoki fižol za zrna, na rastlini pustimo stroke dokler se ne posušijo. Nato jih oberemo in dodatno osušimo v večjih posodah. Ko se začenjajo stroki odpirati, izluščimo zrna.

Za shranjevanje čez zimo, se stročji fižol najbolje obnese, če ga zblanširamo in vložimo v kis. Za blanširanje so boljši rumeni stroki, ki ohranijo več okusa. Fižolova zrna se odlično shranijo v dobro zaprtih kozarcih, ki jih shranimo na hladnem in jih uživamo celo leto. Zrna tudi zamrznemo, da jih ne napadejo molji. Zamrznjena zrna še vedno odlično kalijo, če jih bomo uporabili za seme naslednjo sezono.

 

Oglas