Festival športnega filma: Rogaška Slatina bo filmsko in športno obarvana

V Rogaški Slatini bo med 16. in 19. junijem zaživel prvi mednarodni filmski festival športnega dokumentarnega in igranega filma v Sloveniji.

Festival in dogajanje ob njem so predstavili na novinarski konferenci, ki je potekala prejšnjo sredo, na njej pa so sodelovali: župan občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič, direktor Zveze ŠKL Vojko Korošec in direktor festivala Peter Majerle. Kot je povedal Korošec, je Zveza ŠKL novembra 2021 v okviru največjega svetovnega festivala športnih dokumentarnih in igranih filmov FICTS uradno pridobila licenco tudi za Slovenijo, ki je s tem postala del filmske skupnosti 20 držav in kot 21. država prizorišče mednarodnega festivala. Slovenija je licenco pridobila za nadaljnjih deset let in s tem ekskluzivno pravico do izvedbe festivala športnega filma pod okriljem FICTS pri nas.

Festival bo v svojem repertoarju predvajal približno 40 igranih in dokumentarnih filmov na temo športa in olimpizma, predstavili pa se bodo tudi številni mednarodni filmi iz celotne družine FICTS in tudi nekateri zmagovalni filmi preteklih festivalov. Najboljši filmi festivala bodo prejeli nagrado ‘grand PRIX’ in tudi pravico zastopati Slovenijo na zaključnem filmskem festivalu FICTS v Milanu, mestu ustanovitelja festivala. Podelile se bodo tudi nagrade za življenjsko delo, tako športnikom kot filmskim in televizijskim ustvarjalcem oziroma osebam, ki so ključno prispevale k razvoju športa v Sloveniji in drugod. V tekmovalnem delu se bo predstavilo 24 filmov, ki bodo tekmovali v treh kategorijah – dolgometražni, kratkometražni in igralni športni filmi. Ogled vseh filmov v Kulturnem centru Rogaška Slatina bo brezplačen, v četrtek in petek dopoldne si bodo filme ogledali otroci iz osnovnih šol širše okolice. Po projekcijah filmov se bodo predstavljali njihovi ustvarjalci. Na novinarski konferenci je slatinski župan med drugim dejal, kako so veseli, da bo prvi mednarodni filmski festival športnega filma v Rogaški Slatini, saj so ga pridobili v konkurenci Ljubljane, Maribora in Novega mesta. Da gre za veliko več kot le festival športnega filma, je izpostavil direktor festivala Peter Majerle in izpostavil dogajanje izven dvorane, kjer bodo vrteli filme. Med drugim bodo v Anini galeriji na ogled pokali, ki jih za različne športne in druge dogodke izdelujejo v Steklarni Rogaška. Poseben poudarek bo sicer na dogajanju v soboto, ki bo rezervirana za olimpijski dan. Kot je povedal Vojko Korošec, direktor Zveze ŠKL, ki je pridobila licenco za festival, se bodo na Evropski ploščadi, Promenadi ter v Zdraviliškem parku predstavljala športna društva iz Rogaške Slatine in okolice. Na športnih igriščih pri II. OŠ Rogaška Slatina bodo izvedli zaključek tekmovanja med dvema ognjema in predstavili baseball. (J. S.)

Oglas