EuroBasket: Poljaki v četrtfinalu presenetili Slovence in jih poslali domov

Košarkarji Slovenije so s porazom proti Poljski končali evropsko prvenstvo v Berlinu. Tekmec je bil boljši z 90:87. Za Slovenijo je to peti neuspeh v četrtfinalih evropskih prvenstev. Stopničko za vstop med štiri najboljše je preskočila le pred petimi leti v Istanbulu, ko se je na koncu zavihtela do zlate medalje, ter leta 2009 na Poljskem, ko je zasedla četrto mesto. Najboljša posameznika Slovenije sta bila tokrat Vlatko Čančar z 21 točkami in Goran Dragić s 17 točkami. Luka Dončić jih je prispeval 14, Jaka Blažič 13, Bistričan Klemen Prepelič 9, …
Aleksander Sekulić, selektor slovenske reprezentance: ”Izjemno slabo smo odprli tekmo, Poljaki so začeli zadevati in prišli do visokega vodstva. Slaba obramba nas je privedla tudi do neučinkovite igre v napadu. Vse je šlo v napačno smer. Vseeno smo odigrali fantastično tretjo četrtino, se vrnili v igro, povedli, nato pa spet naredili nekaj nepotrebnih napak, ki so jih Poljaki kaznovali z natančnimi meti. Tekmo smo skratka izgubili v prvem polčasu. Poljska je odigrala najboljšo tekmo na tem prvenstvu, mi pa daleč najslabši polčas. Moram pa poudariti, da za poraz ni kriv en igralec, temveč cela ekipa.”
Luka Dončić, slovenski reprezentant: ”Čestitke Poljski. Odigrala je izjemno tekmo. Vem, da nisem igral na svojem nivoju. Moral bi veliko bolje. Pustil sem ekipo na cedilu in celotno državo. Poraz je boleč, saj nas bi zmaga proti Poljski že popeljala v boj za medalje. Vedno, ko bom zdrav, bom igral za svojo domovino. Upam, da naslednjič na svetovnem prvenstvu, če se bomo tja seveda uvrstili.”
Jaka Blažič, slovenski reprezentant: ”Nismo bili pravi, podobno kot proti Belgiji. Ob polčasu smo se pogovorili v slačilnici, si povedali svoje in verjeli smo, da se lahko vrnemo. Naredili smo neverjeten preobrat, povedli in Poljsko pahnili v izgubljen položaj. Nato so se ti znova razigrali, dobili nazaj samozavest in zasluženo zmagali. Zdaj moramo umiriti glave, narediti analize in resnično upam, da se vidimo naslednje leto na svetovnem prvenstvu.”
Slovenija je na sedmih tekmah v Nemčiji dosegla pet zmag (Litva, Madžarska, Nemčija, Francija, Belgija) ter izgubila proti Bosni in Hercegovini ter Poljski.
Foto: FIBA

 

Oglas