Enostavna špinačna pita

Sestavine

  • 1 kg špinače
  • Listnato testo
  • ½ kg skute
  • Kisla smetana
  • 4 jajca
  • 2 dl mleka
  • Feta sir
  • Sol
  • Olje

Priprava

  1. korak:

Surovo špinačo operemo in na drobno narežemo, dodamo ji sol ter jo nekaj časa pustimo stati, da spusti vodo. Špinačo nato ožmemo, jo damo v skledo in zmešamo z jajci, skuto, kislo smetano, sirom in mlekom.

  1. korak:

Pekač prelijemo z malo olja. Vanj položimo plast listnatega testa, ki ga prekrijemo s špinačno zmesjo. Prekrijemo z dodatno plastjo testa in vse skupaj še surovo narežemo na poljubno velike kose.

  1. korak:

Pečemo približno 40 minut na 200 oC. Ko pita dobi lepo rjavo barvo, jo lahko po želji zalijemo z nekaj vročega mleka in jo pečemo še dodatnih 5 minut – to bo testo naredilo še bolj hrustljavo.

 

Namesto špinače lahko v polnilu uporabimo tudi blitvo. Če nimamo listnatega testa, ga lahko nadomestimo z vlečenim ali pa ga naredimo kar sami.