Sestavine
- 1 kg špinače
- Listnato testo
- ½ kg skute
- Kisla smetana
- 4 jajca
- 2 dl mleka
- Feta sir
- Sol
- Olje
Priprava
- korak:
Surovo špinačo operemo in na drobno narežemo, dodamo ji sol ter jo nekaj časa pustimo stati, da spusti vodo. Špinačo nato ožmemo, jo damo v skledo in zmešamo z jajci, skuto, kislo smetano, sirom in mlekom.
- korak:
Pekač prelijemo z malo olja. Vanj položimo plast listnatega testa, ki ga prekrijemo s špinačno zmesjo. Prekrijemo z dodatno plastjo testa in vse skupaj še surovo narežemo na poljubno velike kose.
- korak:
Pečemo približno 40 minut na 200 oC. Ko pita dobi lepo rjavo barvo, jo lahko po želji zalijemo z nekaj vročega mleka in jo pečemo še dodatnih 5 minut – to bo testo naredilo še bolj hrustljavo.
Namesto špinače lahko v polnilu uporabimo tudi blitvo. Če nimamo listnatega testa, ga lahko nadomestimo z vlečenim ali pa ga naredimo kar sami.