Ena izmed zadnjih vrtnin, ki jih jeseni posadimo, je zimska čebula

Jesensko sajenje čebule je smiselno, če bi radi pridelali nekaj sveže čebule za sprotno porabo že maja in junija. Za sajenje je idealen čebulček s premerom od 1,5 do 2,5 centimetra. Nasprotno kot pri česnu večja debelina ne pomeni večjega pridelka. Za jesensko sajenje je zato smiselno čebulice, ki presegajo to velikost, izločiti. Čebulček posadimo v plitve brazde; v zemljo ga potisnemo toliko, da konice kukajo na svetlo. Posajene vrste potlačimo z desko, da se zemlja utrdi.

Pri nas najbolj poznana sorta zimske čebule je majski srebrnjak, katere čebulček se sadi oktobra. Seveda lahko sadimo tudi druge sorte, katerih čebulček pošljejo semenarske hiše na prodajne police zgodaj jeseni, saj so gotovo prezimne. Kupimo le zdrav, čvrst čebulček, ki ne kali.

V hladnejših krajih grede s čebulo čez zimo prekrijemo. V začetku aprila posevek ogroža čebulna muha, zato ga je priporočljivo prekriti s protiinsektno mrežo ali agrokopreno, ki jima naredimo dovolj visoko oporo, da ne bosta povzročali poleganja listov. Čebula mora biti vedno brez plevela, zemljo okoli nje redno plitvo rahljamo, da preprečimo izhlapevanje vode iz tal.

Oglas