Dušene marelice z belim vinom

Sestavine:

  • 8 čvrstih prepolovljenih in izkoščičenih marelic
  • 500 ml belega vina
  • polovica po dolgem prerezanega stroka vanilje
  • 100 g cvetličnega medu
  • grški jogurt
  • nasekljane pistacije

 

Priprava

  1. korak:

V kozici na šibkem ognju počasi zavremo med in vino, ki smo jima dodali strok vanilje. Kuhamo tako dolgo, da se med raztopi, nato dodamo polovičke marelic.

  1. korak:

Marelice dušimo tako dolgo, da se zmehčajo, a ne razpadejo. Nato jih previdno poberemo iz kozice, preložimo na krožnik in ohladimo v hladilniku.

  1. korak:

Preostanek sladke tekočine kuhamo tako dolgo, da dobimo redek sirup, ki ga nato dobro ohladimo.

  1. korak:

Marelične polovičke postrežemo z grškim jogurtom, potresemo z nasekljanimi pistacijami in prelijemo z žličko sirupa.