Dravinjska dolina: Mladi najbolj pogrešajo ‘živa’ druženja

Mladina. V obdobju, ko je živi stik z vrstniki zelo pomemben, teh praktično ni. Pa tudi ne priložnosti za zaslužek, osamosvajanje, …

Karmen Kukovič.

Omejitve za preprečevanje širjenja koronavirusa so zelo zaznamovale mlade. So namreč v obdobju, ko oblikujejo odnose z vrstniki, gradijo svojo identiteto, se socializirajo in raziskujejo različne vloge, starejši pa se osamosvajajo.
Karmen Kukovič, vodja mladinskega centra v Mladinskem centru Dravinjske doline (MCDD), zaznava, da mladim med epidemijo najbolj manjka prav druženje in izražanje.
“V manjši meri se sicer družijo s pomočjo spletnih aplikacij, vendar, ker večino časa zaradi izobraževanja na daljavo preživijo na spletu, spletna druženja niso zaživela,” opaža.
Mladi so precej obremenjeni z izobraževanjem na daljavo, ki jim med drugim onemogoča tudi fizično aktivnost.


Precej mladih se skozi epidemijo prebija s pozitivno mislijo na boljše čase, nekateri pa doživljajo tudi velike stiske. Kombinacija izzivov pri mladih lahko rezultira v psiholoških stiskah in stanjih utrujenosti, brezvoljnosti, nemotiviranosti, poseganju po drogah, depresiji, anksioznosti, tesnobe, asocialnosti, avto-destruktivnega vedenja …


Manj ali nič priložnosti
V času drugega družbenega zaprtja je vedno večja stiska mladih na področju finančnih prihodkov, ker je priložnosti za študentsko delo ali opravljanje dela in razvijanje podjetniških idej na sploh zelo malo.
“Študentska populacija se sooča tudi z izzivi, ki jih prinaša bivanje doma. Mladi, ki sicer (med tednom) bivajo v študijskih mestih in se s tem osamosvajajo, so doma in zopet v neke vrste ‘podrejenem’ položaju v razmerju s svojimi starši.”
Izzivi mladih so tudi tehnične narave – npr. slaba internetna pokritost v geografsko odročnejših krajih ali na sploh pomanjkanje računalniške opreme.

Dejavnosti za mlade so se preselile na splet. Tudi na splet Mladinskega centra Dravinjske doline, ki organizira različne spletne vsebine.

Čas za nova znanja
Številni mladi čas med epidemijo izkoriščajo za pridobivanje novih znanj, spretnosti in kompetenc. Po kratkem poletnem izvajanju različnih delavnic v živo, so se jeseni vse dejavnosti znova preselile na splet. Mladi se spletnih dejavnosti udeležujejo vedno bolj številčno in iz zelo različnih okolij, opažajo na MCDD.
(Nina Krobat)
Več in podrobneje o tem, tudi o dejavnostih mladinskih organizacij med epidemijo, pa preberite v zadnji številki lokalnega časopisa NOVICE.

 

Oglas