Drago Kregar: “Vino je živo in ob njem nisi nikoli sam.”

Drago Kregar iz občine Rogaška Slatina je član Slovenskega reda vitezov vin, ki o vinski trti in vinu govori spoštljivo. Vinski pridelek neguje v strmenju po svoji resnici, pravi.

Znan in cenjen vinogradnik ste, kako ste zadovoljni z letošnjo vinsko letino?
Začetek leta je bil vremensko muhast, bilo je nekaj pozebe na nekaterih grozdnih sortah. V nadaljevanju pa na našem vinogradniškem območju ni bilo ostalih havarij, pa tudi bolezni vinske trte ne. Lepa jesen je poskrbela, da smo sredi meseca oktobra trgali lepo, zdravo in dozorelo grozdje. Mlado vino v kleti obeta v kakovostnem smislu dober vinski letnik 2021, ki pa je količinsko skromnejši.

Vaš vinograd leži na strmi legi, obdelovanje je potemtakem toliko bolj zahtevno?
Klet Kregar je zgodba o iskreni skrbi za vinograde na izredno strmih legah nad Rogaško Slatino, na nadmorski višini 370m – 480 m. Večino dela, kar 80 odstotkov, opravimo ročno.
Zelena destinacija, specifičnost teritorija pa obetajo zgodbo z originalno zasnovanimi slogi vin, da bi dosegla najvišjo kakovost ter s tem Rogaško Slatino znova postavila na zemljevid slovenskih vinskih destinacij. In da bi lokalno okolje bolj cenilo lokalna vina.

Kakšna vina pridelujete?
Načelno pridelujemo suha vina. Včasih pa, glede na sorto grozdja in specifiko vinske letine, pridelamo tudi kakšno polsuho oziroma polsladko vino, vendar so to bolj izjeme v naši pridelavi.

S kom najraje nazdravite?
Seveda velikokrat nazdravimo v okviru naše družine in prijateljev. Sicer pa je veselje nazdraviti ob različnih priložnostih z ljudmi, ki imajo radi vino, ga cenijo ter spoštujejo vinogradnika in njegovo delo.

Kdaj vas je prevzelo vinogradništvo? Se odraščali v vinogradniški družini?
Zanimivo je to, da izhajam iz delavske družine, živel sem v bloku in se v mladosti nisem kaj dosti zanimal za vinogradništvo, pa tudi za vino ne. (smeh)
Interes se je začel z nakupom posesti in starega vinograda v Cerovcu pod Bočem leta 1995. In se je se stopnjeval… Ko stopaš po zemlji, ki je vsa mehka in laporna, hodiš in dihaš počasi, da zajameš tudi najbolj skrite vonjave narave in pozorno spremljaš dogajanje med vinskimi trtami, skrbno okušaš vinski pridelek in ga neguješ v strmenju po svoji resnici in veš – to je to!

Obdeluje tudi vinograd Društva vinogradnikov Rogaška Slatina.
Družina je pred leti prevzela upravljanje vinograda v lasti Društva vinogradnikov Rogaška Slatina, ki je zasajen ob Calski gorci in se nahaja v bližini naših vinogradov v Cerovcu pod Bočem.
Vinograd je sestavni del učnega programa društva vinogradnikov, kjer se odvijajo vsa predavanja in usposabljanja na praktičnih primerih v vinogradu. Kot podpredsednik društva sem ponosen, da vinograd služi svoji namembnosti.

Kaj vam je v največje zadovoljstvo pri vinogradniškem delu?
Ključ vsega je identiteta: vinograd in vino sta del celote, vino raste s trto in v trti, gojiti vino s trto pomeni vreči kamen v prihodnost.

Dober poznavalec vin ste, tudi ocenjevalec žlahtne kapljice. Kje ste nabirali znanje?
Z osnovnim izobraževanjem o vinogradništvu in vinu sem začel v okviru usposabljanj v organizaciji Društva vinogradnikov Rogaška Slatina, nato pa sta me radovednost in želja po čim širšem vedenju o vinu in kulturi uživanja vina pripeljali do izobraževanja za vinskega svetovalca (sommelier). Nadgradnja pa je bilo strokovno izobraževanje za pokuševalca (degustatorja) vina, mošta in drugih proizvodov iz grozdja in vina na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer sem pridobil naziv mednarodnega degustatorja in postal uradni pokuševalec na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor. Sem tudi član Slovenskega reda vitezov vina.

Katera vina so v Obsotelju in na Kozjanskem najbolj kakovostna?
Tista vina, v katerih najdemo zrelo grozdje, malo žvepla, čas in misel.

(Intervju si v celoti preberite v tiskani izdaji Rogaških NOVIC)

Oglas