Dopoldan je na Črešnjevcu potekala likovna kolonija, kmalu obnova »perišča«

Sredi idilične narave v okolici Lovskega doma na Črešnjevcu je dopoldan potekala 2. Regijska likovna kolonija Črešnjevec 2021 na temo »Vodnjaki in vode« v poljubni tehniki. Kolonijo je organizirala likovna sekcija KUD Štefan Romih Črešnjevec v sodelovanju z OI JSKD Slovenska Bistrica. Kot nam je povedal Ivan Skledar, predsednik likovne sekcije v KUD-u, je na koloniji sodelovalo 40 likovnikov, ki so slikali v okolici Lovskega doma. Kolonija je bila medkrajevna, saj so sodelovali tudi likovniki iz Ptuja, Vurberka, Celja, Koroške in drugih krajev. Na Črešnjevcu je bilo v preteklosti več kot 40 vodnjakov, vsaka kmetija je imela svojega. »Še živeče« vodnjake so poslikali in jih dali na razpolago likovnikom, da so jih prenesli na platna. Likovno kolonijo je strokovno vodil Jože Foltin, prof. likovne umetnosti. Dodajmo še, da bo razstava likovnih del nastalih na omenjeni koloniji, potekala 17. junija ob 17. uri v dvorani Doma kulture na Črešnjevcu.

Letošnje investicije KS Črešnjevec

Sicer pa je likovnike pričakala no novo asfaltirana pot do Lovskega doma, vključno z na novo asfaltiranim dvoriščem. Kot nam je povedal Franc Podgrajšek, predsednik KUD Štefan Romih in predsednik KS Črešnjevec je ideja o asfaltiranju omenjene ceste in dvorišča s strani članov LD Črešnjevec, vaščanov Črešnjevca in širše krajevne skupnosti že dolgo tlela. »Na KS smo to željo, da bi prišli do urejenega cestnega dostopa upoštevali. Dali smo jo v plan v letošnjem letu. Vrednost celotne investicije je znašala 22 tisoč evrov. Sredstva smo prispevali občina Slovenska Bistrica, KS Črešnjevec iz rednega vzdrževanja in Lovska družina Črešnjevec. Tukaj je večji prostor, kjer se lahko zbere več kot 30 ljudi. Po dogovoru z lovsko družino bo dom namenjen celotni KS, vključno z vsemi društvi in več prireditvam.«

Kako pa je z ostalimi investicijami v letošnjem letu? Franc Podgrajšek nadaljuje: »Odprt je še projekt »perišča« na Črešnjevcu. Lansko leto smo se prijavili na razpis in uspeli. Projekt smo peljali skupaj z OŠ dr. Jožeta Pučnika, društvom invalidov, društvom upokojencev in pa KUD-om Štefan Romih Črešnjevec. Nina Globovnik nam je kot predstavnica šole dala na razpolago svoj vodnjak, ki bo v sklopu omenjenega projekta prav tako obnovljen. Obnova se prične v kratkem in bo zaključena do krajevnega praznika. Od glavne ceste do perišča bo postavljen nov pločnik, da bomo zagotovili varnost učencem in ostalim obiskovalcem. Samo perišče bomo razširili v smeri, da bo vse tlakovano. Predvidene so večje klopce, urejena bo nabrežina, postavljene bodo markantne točke, kjer si bo lahko vsak predstavljal kako je to v preteklosti zgledalo. Obnova perišča je razdeljena na dve fazi. Prva je gradbena in obnovitvena, druga faza pa je promocija, ki jo bomo peljali skupaj z omenjenimi deležniki. Naj omenim, da na Pretrežu še letos nameravamo obnoviti cestišče v dolžini 750 metrov in zgraditi novo avtobusno postajo. Sanacijo cestišča bo vodila občina Slovenska Bistrica, krajevna skupnost pa bo pomagala pri izgradnji avtobusne postaje vključno z obračališčem.« (D.G.)

Oglas