Doma vzgojene sadike naj imajo prednost v vrtu

Vrtnarska sezona se najprej začne z vzgojo lastnih sadik. Medtem ko čakamo, da se zunaj tla segrejejo, na toplem že sejemo kapusnice, začimbnice, solatnice in predvsem toploljubne plodovke. Sadike so boljša izbira kot direktna setev semen na gredo.

Skoraj vse rastline lahko vzgajamo iz sadik. Le korenje in pastinak sta izjemi, saj jima ob presajanju uničimo glavno korenino, zato ju vedno sejemo neposredno na gredo.

Za toploljubne zelenjadnice kot so paradižnik, paprika, feferoni, jajčevec, lubenice, melone, je vzgoja sadik obvezna, če želimo več pridelka v sezoni, saj kalitev in začetna rast v malih lončkih poteka dober mesec ali dva pred presajanjem na prosto.

Posejana semena najprej potrebujejo čas, da vzklijejo in nato začno razvijati prave liste, ko zrastejo do velikosti sadike. Zgodaj spomladi si vzgojimo sadike zelenjave (solata, por, zelena, rdeča pesa, brokoli, zelje, …), medtem ko čakamo, da se zunaj tla segrejejo. Pri kalitvi vidimo ali imamo kvalitetno seme ali ne. Motovilec dolgo klije (praviloma dva tedna, pa vse tja do enega meseca). Splošna praksa je, da se ga seje direktno na vrt. Ko sadike presajamo na vrt, izbiramo močne in zdrave rastline, da posrbimo za naravno selekcijo.

Sadike več mesecev zavzemajo prostor po okenskih policah, rastlinjakih ali kjerkoli drugje. Ko nimamo dovolj časa ali primernega prostora za lastno vzgojo, je nakup sadik še vedno dobra izbira. Dandanes je ponudba sadik pri lokalnih kmetih, v vrtnarskih centrih in kmetijskih trgovinah neverjetno velika. Kupujte slovenske sadike od lokalnih kmetij ali vrtnarij, da se nam bodo na vrtu tudi uspešno ukoreninile.

Oglas