Direktor Zdravstvenega doma Slovenske Konjice: “Omikron bo z veliko verjetnostjo ‘obiskal’ sleherni dom”

V zadnjih dneh smo zopet priča izjemnemu porastu okužb.
Piše: Dejan Verhovšek, direktor Zdravstvenega doma Slovenske Konjice

Dejan Verhovšek.

V naslednjih dneh bo po projekcijah in analizah strokovnih služb dnevno število okužb doseglo tudi številko 10.000.
Nad temi številkami smo lahko upravičeno zaskrbljeni, saj bo omikron z veliko verjetnostjo ‘obiskal’ sleherni dom in prizadel praktično vse dejavnosti od zdravstva, gospodarstva, šolstva, turizma, trgovinske dejavnosti, prometa, upravnih služb itd.
V najslabšem scenariju lahko pričakujemo ohromitev javnega in zasebnega življenja in to brez dodatno sprejetih ukrepov naših odločevalcev, saj bo zaradi velikega števila okužb, odrejenih karanten in pomanjkanja kadra dostopnost do storitev otežena ali pa bo v celoti nedostopna ali zaprta.
Vse to bo prizadelo naše vsakodnevne aktivnosti in med ljudi vneslo dodatno vznemirjenje, nemoč in stiske.

Preventivni ukrepi in cepiva

Preventivni ukrepi lahko zelo učinkovito omejijo širjenje okužb: upoštevanje razdalje, pravilna nošnja mask, razkuževanje rok, prezračevanje prostorov itd. A vendarle smo ljudje socialna bitja, željna druženja in svobode, zato vedno pogosteje pozabimo in opustimo te ukrepe ali pa jih ne spoštujemo dovolj.
Poleg naštetih preventivnih ukrepov so za obvladovanje epidemije na voljo še različna cepiva. Cepljenje še vedno ostaja najpomembnejši javnozdravstveni ukrep v trenutni pandemski situaciji, saj lahko omili morebiten potek okužbe ali bolezni, zmanjša tveganje za resnejše zaplete ter hospitalizacijo obolelih in število umrlih.
Cepljenje je postala glavna tema našega vsakdanjika, doma, v službi, v medijih, na družbenih omrežjih … Že sama beseda cepljenje pri ljudeh vzbudi določena čustva, napetost, frustracijo, odziv. Hitro se ob tej temi lahko zapletemo v besedni dvoboj ali resen konflikt tudi s svojimi najbližjimi, prijatelji ali sodelavci.

Kaj je tisto, kar nas tako vznemiri?

Cepljenje zdravnice v ZD Slovenske Konjice.

Danes poplava informacij v medijih, na družbenih omrežjih in v sami družbi povzroča veliko zmedo. Ne vemo, kaj je prav in koga poslušati. Nevede sta se ustvarila dva tabora, ki vsak po svoje predstavljata svoja stališča, večinoma preko družbenih omrežij in medijev. Vendar se moramo vprašati, ali so družbena omrežja pravi vir za iskanje katerikoli informacij. Lahko tam dobimo odgovore na vprašanja, ki nas zanimajo? Ali pa tam poberemo informacije, ki nas v danem trenutku pač zadovoljijo in jih želimo slišati?
Zagotovo ljudje premoremo toliko odgovornosti, da bomo poiskali informacije v pravih virih, strokovno podprtih dejstvih in zaupali strokovnjakom. Vprašanje pa je, če smo to pripravljeni narediti in če si to želimo.
Vseskozi v času epidemije je ozko grlo zdravstva število postelj na intenzivni enoti in strah odločevalcev, da za koga ne bo poskrbljeno in bo ostal pred vrati intenzivne enote, bodisi ker ni dovolj postelj ali zdravstvenega osebja. Večina ukrepov je sprejetih prav iz tega razloga, saj želimo obvladati stanje v enotah intenzivne terapije.

Je omikron blažja različica?

Nekoliko nas tolaži dejstvo, da pri različici omikrona v večini za blažji potek bolezni, ko največkrat ni potrebna hospitalizacija, vendar se ob velikem številu okužb ne gre zanašati na to, da ob okužbi nihče ne bo pristal v bolnišnici ali v enoti intenzivne terapije.
Po trenutnih podatkih ministrstva je v enotah intenzivne terapije ali covid oddelkih bolnišnic hospitaliziranih 80 odstotkov oseb, ki niso cepljene. Doslej je precepljenih okoli 57 odstotkov oseb, kar pomeni, da je cilj 70 odstotkov še precej oddaljen. Države z višjo precepljenostjo od naše se prav tako soočajo z enako rastjo števila okužb, vendar imajo bistveno manj hospitalizacij, kar je torej ključno pri sprejemanju ukrepov v javnem življenju.

Odgovornost posameznika

To so številke, s katerimi se trenutno soočamo in nam dajejo projekcije, v katero smer se bo epidemija razvila in kaže na to, da bodo še nekaj časa v veljavi določene omejitve.
Vsak posameznik ima svoje stališče in vsak zase odgovorno sprejme svojo odločitev za svoje zdravje, zdravje bližnjih in družbe kot celote. Vendar se odgovornost posameznika odraža tudi v družbi, saj vsak posameznik prispeva svoj delež k temu, da živimo v zdravem in varnem okolju.
Za verodostojne informacije o cepljenju obiščete spletno stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje (www.cepimose.si) in poiščete odgovore na vprašanja, ki v vas vzbujajo dvome o cepljenju ali pa kontaktirajte in se posvetujte o cepljenju s svojim osebnim izbranim zdravnikom.
Dnevi cepljenja od četrtka do sobote potekajo tudi v Slovenskih Konjicah:

Od četrtka do sobote znova dnevi cepljenja: tudi v Slovenskih Konjicah in Oplotnici