Decembra na Rogli skoraj pol manj smučarjev

Aktualna smučarska sezona se bo v zgodovino, kot kaže za zdaj, zapisala kot ena slabših. Tudi na Rogli so sezono začeli kasneje in z manjšim obiskom. 

Zaradi mile zime imajo upravljavci smučišč velike težave, saj beležijo izpad dohodka in višje stroške obratovanja smučišč. V Združenju žičničarjev govorijo o naravni katastrofi, zato od države pričakujejo pomoč.
Tudi na Rogli je bil začetek sezone slab. Za ocene je sicer še preuranjeno, pravijo v Uniturju, saj je pred njimi še nekaj mesecev zimske sezone, ko se nadejajo boljših vremenskih pogojev.

Začeli kasneje in z manj prog

Na Rogli so smučarsko sezono začeli teden dni kasneje kot prejšnjo. Začeli so jo 7. decembra in nato do konca leta našteli 20.022 smučarjev, kar je 46 odstotkov manj kot v 31 smučarskih dnevih decembra 2018. Smučišče je obratovalo v okrnjenem obsegu oziroma je bila smučarjem na voljo le dobra tretjina prog. Temu prilagojena je bila tudi cena smučarskih vozovnic.

Zdaj nekoliko boljše

V januarju je obisk boljši, saj je do vključno 9. januarja na Rogli smučalo 18.174 smučarjev, kar je podobno kot lani ta čas. Odprte so vse proge razen Ostruščice 1 in 2 ter Jurgovega 3. Ker povezovalna proga med žičniškim sistemom Planja in Jurgovo zaradi pomanjkanja snega še ni urejena, je za smučarje organiziran brezplačni kombi med zgornjo postajo sedežnice Planja in Jurgovim. Od četrtka do nedelje je mogoča nočna smuka na smučiščih Košuta in Jasa. Urejeni sta tudi tekaški progi na 1,5 in 2,5 kilometra, odprto je sankališče Zlodejevo.

Izpeljali bodo tekmovanja

Kljub vremenskim nevšečnostim bodo na Rogli to soboto izpeljali FIS svetovni pokal v deskanju na snegu. Na progi Jasa se bo pomerilo 160 najboljših deskarjev in deskark. Kasneje pripravljajo še druge dogodke, kot so Svetovni dan snega in FIS Evropski pokal v deskanju na snegu v paralelnem veleslalomu in slalomu, marca bo Free Style Week.

Stavijo na dodatno ponudbo

V Uniturju opažajo, da Roglo tudi pozimi vse pogosteje obiščejo pohodniki in tisti, ki cenijo aktiven življenjski slog in svoj prosti čas preživljajo v naravi. Vse bolj priljubljeno postaja tudi klasično sankanje.
Sicer pa v mili zimi stavijo na obstoječo doživljajsko ponudbo (pohorska vasica, otroški snežni park, energijski park, Zlodejeva hiška …), dodano vrednost oziroma motiv za obisk Rogle predstavlja tudi Pot med krošnjami Pohorje. Pomembna konkurenčna prednost Rogle ostaja tudi povezava s Termami Zreče.
Podrobneje o zimski sezoni na Rogli, tudi o tem, kako zasedene so njihove zmogljivosti, pa v četrtek v lokalnem časopisu NOVICE.
(Nina Krobat, Foto: Unitur)

Oglas