Darko Korošec iz Kočnega pri Zg. Polskavi – Vzreditelj psov, ki zmagujejo na največjih razstavah v Evropi

V Kočno pri Zgornji Polskavi se je Darko Korošec priselil pred petindvajsetimi leti iz Slovenskih goric. Kot pove, čisto po naključju, saj sta z ženo Majo iskala prostor, kjer bi lahko imela pse in ne bi motila sosedov. Je oče treh otrok – mlajši sin obiskuje prvi letnik gimnazije, starejši sin tretji letnik gimnazije, hčerka pa je v drugem letniku študija medicine. Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani elektroinženir. Od letošnjega septembra je učitelj strokovnih elektrotehniških predmetov na Srednji elektro računalniški šoli v Mariboru. Pred tem je devetnajst let učil na bistriški Srednji šoli računalništvo in z računalništvom povezane predmete ter odkar je bil vpeljan program metalurški tehnik tudi strokovne predmete – tehnično risanje.

Njegova ljubezen so psi

Psi ga spremljajo že celo življenje. »Odraščal sem na manjši kmetiji, kjer smo imeli psa. Kot otrok sem se z njimi zelo rad ukvarjal. Ko sem spoznal ženo Majo, sva si v začetku devetdesetih let kupila psa samojeda. Najprej sva se ukvarjala z agilityem. Nato sva spoznala razstave psov in se jih s psičko samojedko tudi začela udeleževati. Ker je tudi žena ljubiteljica psov, sva v zadnjih tridesetih letih kupila več psov različnih pasem. Hobi se je intenziviral. Začela sva veliko razstavljati, hoditi na velike razstave. Na začetku je bilo uspehov manj. Sčasoma sva se veliko naučila in vzredila tudi kvalitetne pse, ki so začeli zmagovati tudi na največjih razstavah. Vsi najini psi imajo odlične rezultate iz razstav.«

Trenutno imajo doma deset psov pasme nemški špic. »Z njimi je precej dela. Pasma slovi po svoji bujni dlaki. Za dlako je treba skrbeti in jo negovati. Z ženo sva že precej spretna in nama gre to hitro od rok. Pri vzgoji in razstavljanju psov nama pomagajo tudi otroci. Še posebej rada razstavljata hčerka in starejši sin. Oba sta tudi tekmovala v »junior handlingu« – tekmovanju, kjer otroci tekmujejo v tem, kako psa čim lepše predstaviti na razstavi. Oba sta bila državna prvaka in sta Slovenijo večkrat zastopala v Angliji na največji ter najpomembnejši razstavi glede junior handlinga.

Psi imajo zavidljive rezultate iz evropskih in svetovnih razstav

Razstav se udeležujejo tako v Sloveniji kot v Evropi. »Na razstavah sva bila že v veliko evropskih državah. Letos smo bili na svetovni razstavi v Brnu, kjer smo imeli z dvema psoma izreden uspeh. Mlajši pes – pasme nemški volčji špic je postal mladinski svetovni prvak, starejša psička pa je postala svetovna veteranska prvakinja ter bila najlepša predstavnica v pasmi mali nemški špic. Glede na to, da je na svetovni razstavi tudi do 20 tisoč udeležencev različnih pasem, je zmaga res velikanski uspeh. Konkurenca je izredna in udeleženci prihajajo iz vsega sveta.«

Več o tem kako poteka povprečen dan na razstavi psov, o tem kako je Darko Korošec kot sodnik za ocenjevanje zunanjosti psov, sodil že v dvajsetih državah po Evropi ter o njegovem preživljanju prostega časa – potovanjih, hoji v gore in čebelarstvu pa v novembrski tiskani izdaji Bistriških novic. (D.G., Foto: osebni arhiv družine Korošec)

Oglas