Dan spomina na mrtve brez PVC sveč*

*** oglasno sporočilo

NAJ BO DAN SPOMINA NA MRTVE, 1. NOVEMBER, BREZ PVC SVEČ

1. novembra, dneva spomina na mrtve, si brez sveč težko predstavljamo. V krščanstvu predstavlja goreča sveča božjo luč. Na ta način se kristjani za praznik vernih duš spominjajo svojih mrtvih.

Tako kot mnoge druge navade je tudi ta postala del splošne kulture povezane s spomini na pokojne.  Slovenija po porabi nagrobnih sveč močno izstopa od ostalih evropskih držav.  Ob Avstrijcih in Poljakih smo tretji največji porabniki sveč. V Sloveniji je bilo leta 2020 prodanih okoli 16 milijonov sveč (od tega dve tretjini ravno na prvi november). S tem smo ustvarili kar 3.000 ton odpadkov (vir: MOP), katerih obdelava povzroča škodljive vplive na okolje, predvsem emisije v zrak in vode. V Sloveniji ne uspemo predelati vseh odpadnih nagrobnih sveč, zato se le-te kopičijo. Tudi iz sveč pridobljen recikliran material mora najti novo pot uporabe.

Nekaj alternativnih predlogov za obeležitev spomina na pokojne

 

  • Sveče si lahko izdelamo sami iz okolju prijaznih in trajnostnih materialov: poslikajmo kamenčke, uporabimo rabljene kozarce in namesto voska uporabimo odpadno jedilno olje, lahko izdelamo lesene.

Več najdete na spletni strani www.jkp-konjice.si in facebook.com/jkpslovenskekonjice.

 

  • Prižgeš lahko virtualno svečo! Pod okriljem Ministrstva za okolje in prostor RS že več let deluje spletna stran Sveča manj, kjer lahko prižgeš virtualno svečo.
  • V nastajanju je tudi nova mobilna aplikacija JKP d.o.o. Slovenske Konjice, v kateri boste lahko virtualno svečo za svoje bližnje prižgali tudi vi! Virtualna sveča se bo izrisala ob imenu pokojnika, misel, ki jo boste dodali, pa bo vidna ves čas. Virtualna sveča dvakratno zmanjšuje vpliv na okolje: ni odpadkov in za prižig sveče se ni potrebno pripeljati na pokopališče. Prižgete jo lahko od koderkoli. Spomin na preminule najdražje šteje največ.

Uprava JKP Konjice

*** oglasno sporočilo