Cvetačni narastek

Sestavine za 4 osebe:

  • velika glava cvetače
  • 3 jajca
  • 2 dl sladke smetane
  • 100 g naribanega sira močnega okusa (čedar, parmezan …)
  • 2–3 žlice moke
  • sol in poper
  • muškatni orešček
  • malo masla za namastitev pekača

Priprava:

  1. korak:

Cvetačo očistimo in razdelimo na manjše cvetke, ki jih operemo in kuhamo v osoljenem kropu 5 minut, da se napol skuhajo. Pokuhano cvetačo dobro odcedimo.

  1. korak:

Medtem ko se cvetača kuha, v večji skledi zmešamo jajca, smetano in začimbe. Vmešamo moko in polovico naribanega sira, na koncu pa nežno primešamo še pokuhane cvetačne cvetke.

  1. korak:

Zmes stresemo v globok pekač, ki smo ga dobro namastili z maslom. Po vrhu potrosimo preostanek sira. Narastek pečemo v na 180 oC ogreti pečici približno 45 minut. Pečen je, ko zmes naraste in se po vrhu zlato rjavo obarva.

To sočno in rahlo zelenjavno jed lahko postrežemo kot prilogo tudi pri slavnostnem obroku, na primer k mesni štruci, ki smo jo predstavili prejšnji teden.

Oglas