Cirman sodišču virov ne bo razkril

Ljubljansko okrajno sodišče je danes začelo predkazenski postopek zoper celjskega novinarja Primoža Cirmana in še trem njegovim nekdanjim novinarskim kolegom iz časopisne hiše Dnevnik. Pred sodišče jih je zaradi pisanja o ozadju prodaje Mercatorja postavila nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, saj naj bi kršili zakon o varstvu osebnih podatkov.

Primer sega v leto 2013, ko je Mercator padel v roke takrat domnevno še finančno trdnega hrvaškega Agrokorja. Nihče od tedanjih akterjev za svoja dejanja ni odgovarjal, temveč so pred obličje pravice postavili novinarje, ki so razkrili ozadje kupčije. Cirman in soobtoženi so sodišču zanikali, da bi prisluhe objavili v nasprotju z zakonom in zlorabili osebne podatke vpletenih v posle, ter da gre za pravico javnosti do obveščenosti.

Celjski novinar, ki velja za najprodornejšega raziskovalnega novinarja zadnjih let pri nas, meni, da gre za simbolično sporočilo novinarjem, naj molčijo in ne brskajo po podrobnostih in ogrožajo nosilce vpliva in moči. »Gre za sojenje, ki utegne zapečatiti usodo slovenskega preiskovalnega novinarstva. Tukaj smo tudi zato, ker želi sodišče izvedeti, kje smo dobili vire za našo zgodbo. Tega seveda ne bomo izdali.« Sodišče je za začetek glavne obravnavo določilo 5. junij.