Cinkarna Celje: Zaposleni ves konec tedna izdelovali zaščitne maske

Dobava zaščitnih sredstev upočasnjena, zato številna podjetja iščejo alternative, tudi v izdelavi lastnih mask. V Cinkarni Celje so zato začeli šivati lastne. V prvi vrsti so jih namenili tistim, ki so zaradi narave dela najbolj izpostavljeni medsebojnim stikom, hkrati pa delajo v enoti, za katere zaustavitev potrebujejo 12 do 14 dni.

Ker je trenutno izjemno težko dobaviti ustrezno opremo ali materiale za izdelavo obraznih mask, se je med vikendom organizirala skupina strokovnjakov iz Cinkarne Celje in preko video konference iskala načine za dobavo materiala in njihovo ustreznost. Izdelan je bil prototip in delo se je lahko začelo.

V podjetju smo imeli na zalogi nekaj gosto tkanega tekstila, ki ga sicer uporabljajo za popravilo zaščitnih oblačil. Sledil je razrez materiala in priprava paketov za predajo v šivanje. Maske so v nedeljo do poznih ur šivali prostovoljci, zaposleni v podjetju oziroma njihovi svojci.

»Vsaka sešita maska je tri slojna. Dva sloja sta prepognjena, nanju pa je prišit žep, v katerega za dodatno varovanje vstavimo filter. Tega posameznik po nekaj urah odvrže in zamenja z novim. Ker včeraj trgovine niso bile odprte in filtrov ni bilo možno kupiti, smo si pomagali z zelo finim filter papirjem, ki ga sicer uporabljamo v laboratoriju in nosi oznako modri trak. Preko zunanjega izvajalca smo včeraj okoli poldneva pr vzeli še jeklen trak za čim boljše prileganje obrazu uporabnika,« je maske opisala članica uprave – tehnična direktorica Cinkarne Celje Nikolaja Podgoršek Selič. Po uporabi so v pralnici podjetja maske oprali in jih pripravili za ponovno uporabo.

»Ponosen sem na vse sodelavce, ki so razumevajoči, solidarni in nesebično prispevajo svoj pomemben del pri zagotavljanju kontinuitete dela, boljšemu vzdušju in optimizmu v podjetju,« je ob solidarni akciji šivanja mask za cinkarnarje povedal predsednik uprave – generalni direktor Tomaž Benčina.