»Cepljenje je edino, s čimer se lahko znebimo covida,« pravi bistriška zdravnica

Tudi na Bistriškem se je v minulem tednu epidemiološka slika glede novega koronavirusa poslabšala. Od ponedeljka do nedelje so v Zdravstvenem domu Slovenska Bistrica opravili nekaj nad 250 PCR testov in kar 111 je bilo pozitivnih.
»Cepljenje je edino, s čimer se lahko znebimo covida, ki mam zdaj kroji življenje že več kot eno leto,« pravi bistriška zdravnica, pediatrinja Jožefa Lešnik Hren.


»Virus se je naselil med nas in ga nikakor ne moremo premagati. Okužil je že številne posameznike in povzročil že več kot 4000 smrti v Sloveniji, na svetu pa že skoraj 3 milijone. Zdaj že vemo, da virusa z zdravili ne bomo premagali. Lahko bi ga premagali s strogo osamitvijo, a to je na svetu praktično neizvedljivo. Pomagalo nam bo le cepljenje. Če bo precepljenost prebivalstva na svetu dovolj visoka, bomo virusu Sars CoV 2 onemogočili njegovo preživetje. Virus namreč preživi le na način, da se širi iz človeka na človeka. Če je njegova pot širjenja prekinjena, ne preživi in propade.
Nesporno dejstvo je, da cepljenje preprečuje širjenje virusa. S cepljenjem ščitimo sebe, svoje bližnje in celotno človeštvo,« dodaja zdravnica.
Toda nova cepiva sprožajo mnogo vprašanj. Tudi na Bistriškem mnogi odklonijo cepljenje s cepivom AstraZeneca. Zdravnica Lešnik-Hrenova zato več o koristih cepljenja, stranskih učinkih, kako deluje cepivo in številnih drugih vprašanjih piše v novih BISTRIŠKIH NOVICAH. (B.P.)