Cepivo in naši dvomi: Najpogostejša vprašanja in odgovori o cepljenju

Cilj cepljenja je najprej zmanjšati umrljivost in število hospitalizacij zaradi covid-19, izboljšati zdravje prebivalstva s preprečevanjem težkega poteka bolezni in razbremeniti zdravstveni sistem. Ob tem se mnogim porajajo dvomi in vprašanja. 

Samo z zaščitnimi ukrepi ni možno dovolj učinkovito preprečevati novih okužb z virusom SARS-COV-2, zato se pričakuje, da bomo to dosegli z ustrezno precepljenostjo prebivalcev z varnimi in učinkovitimi cepivi, poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).
V nadaljevanju objavljamo nekaj njihovih odgovorov na vprašanja glede cepljenja, ki se nam porajajo.

Razvoj cepiva je potekal nenavadno hitro, skrbi me, da zato ni varno.
Do hitrega razvoja cepiva je prišlo v želji po obvladovanju koronavirusne bolezni, ki je korenito spremenila ves svet. Vsa cepiva morajo iti skozi enake točno določene procese, za kar poskrbijo ustrezne inštitucije. Cepiva covid-19 so bila preizkušena v kliničnih testiranjih, v katerih je so-delovalo več deset tisoč ljudi. Res je, da je bila časovnica strnjena, vendar se vmesnih korakov ni preskočilo. Nadzor varnosti cepiv se bo nadaljeval. Skrb je odveč – cepivo je varno in učinkovito.

Ali ima cepivo kakšne neželene učinke?
Tako kot vsako cepivo, ima lahko tudi cepivo proti novemu koronavirusu neželene učinke, vendar so blagi in prehodnega značaja. Včasih se na mestu cepljenja pojavita bolečina in oteklina, ki trajata nekaj dni, lahko se pojavijo utrujenost, glavobol, mišične bolečine in splošno slabo po-čutje (kot pri blažji gripi) ali rahlo povišana telesna temperatura. Hujši zapleti so izredno redki.

Lahko zaradi cepljenja zbolim za koronavirusno boleznijo?
Ne. Zaradi cepljenja ne morete zboleti s covid-19. Je pa mogoče, da ste se z virusom okužili že pred cepljenjem in takrat še niste imeli simptomov.

Kako deluje cepivo proti covid-19?
Cepivo proti covid-19 deluje tako, da bolezen prepreči s predpripravo odziva imunskega sistema. Z vnosom cepiva v telo vnesemo navodilo za nastanek virusne beljakovine, ki jo prepozna imunski sistem in ustvari zaščito. Ko smo naslednjič z virusom v stiku, ga imunski sistem prepozna in uniči, še preden bi povzročil bolezen covid-19.Cepivo ne vsebuje virusov in ne more povzročiti bolezni covid-19.

Ali se cepivo lahko vgradi v našo DNK in jo spremeni?
Cepivo proti covid-19 ne povzroči spremembe človeškega genoma. Vse nukleinske kisline v cepivih (na osnovi mRNK, adenovirusov, plazmidov) obstanejo v celicah le začasno, toliko časa, da proteini, ki jih tvorijo, sprožijo tvorbo protiteles in telo prične z imunskim odzivom. Cepiva se v telesu kmalu razgradijo in se torej ne vgrajujejo v celično jedro in ne spreminjajo človeške DNK.

Opažam nasprotujoča si mnenja in teorije zarote. Kaj naj storim?
Zaradi široke uporabe spleta in družbenih medijev je na voljo veliko različnih informacij, tudi na področju koronavirusne bolezni in cepljenja. Niso vse resnične, potrebna je kritična presoja. Informacije pridobivajmo iz kredibilnih in uradnih virov ter od strokovnjakov, ki se s področjem ukvarjajo.

Ali sem po cepljenju takoj zaščiten in zame previdnostni ukrepi ne veljajo več?
Cepivo je dokazano učinkovito in nas znatno ščiti pred koronavirusno boleznijo. Vendar pa nobeno cepivo ni 100-odsotno učinkovito.
Shema cepljenja je sestavljena iz dveh odmerkov v razmiku 21 dni. Po prejetem prvem odmerku je pred okužbo zaščitena dobra polovica cepljenih oseb. Teden dni po drugem odmerku je zaščitenih več kot 95 odstotkov cepljenih. Če cepljena oseba kljub vsemu zboli, je potek bolezni lažji kot pri osebi, ki ni bila cepljena.
Po prejemu zadnjega odmerka cepiva traja 2 do 3 tedne, da se imunost popolnoma razvije. Priporočeni ukrepi še vedno veljajo: vzdrževanje medosebne razdalje vsaj dva metra, pravilno nošenje maske, pravilna in natančna higiena rok.

Ali cepljenje pomeni tudi, da virusa ne bom mogel prenesti na svoje bližnje?
Zaenkrat nimamo dovolj dokazov, da bi lahko trdili, da cepljeni posamezniki ne morejo prenašati virusa, zato si vseeno prizadevajte, da preprečite širjenje. Držite se priporočenih ukrepov.

Cepljenje je namenjeno osebam, starim 16 let in več. Ali cepivo za otroke ni varno?
Otroci večinoma niso bili vključeni v začetne klinične študije, zato nimamo dovolj podatkov o varnosti cepljenja pri njih. Vključujejo se šele naknadno. Zaenkrat pa je premalo podatkov in tako velja, da se lahko z novimi cepivi cepijo osebe stare 16 let in več.

Kdo naj se cepi in kdo ne?
Cepljenje proti covid-19 je priporočljivo za vse osebe, stare 16 let in več, ki nimajo kontraindikacij za cepljenje (huda alergija na sestavine cepiva). Previdnost je potrebna pri dokazani anafilaktični reakciji v preteklosti.

V katerem primeru se cepljenje odsvetuje?
Cepljenje je kontraindicirano ob znani alergiji na sestavine cepiva. Pri cepivih na osnovi mRNK je zaradi maloštevilnih sestavin cepiva (mRNK, lipidi, elektroliti, sukroza) kot potencialni alergen prepoznan le polietilen glikol (PEG). PEG je v medicini sicer široko uporabljan, je sestavina zdravil v tabletah in v številnih preparatih za injiciranje, alergije nanj so redke.

Kako je s cepljenjem nosečnic?
O cepljenju nosečnic s cepivom Comirnaty je zelo malo podatkov, ki pa ne kažejo, da bi bilo cepivo kakorkoli škodljivo za nosečnice. Pri nosečnicah lahko bolezen covid-19 poteka težje. Cepljenje nosečnic se lahko opravi po skrbnem pretehtanju koristi in tveganj. To je posebej pomembno pri nosečnicah s tveganji za težji potek covid-19 in pri nosečnicah, ki so izraziteje izpostavljene okužbi (npr. zdravstvene delavke). Po porodu ni zadržkov za cepljenje.

Cepljenje oseb z oslabljenim imunskim sistemom, kroničnih bolnikov?
Osebam, ki imajo oslabljen imunski sistem ali jemljejo imunosupresivna zdravila, svetujejo cepljenje, vendar bo verjetno učinkovitost cepljenja nekoliko manjša.
Kronični bolniki so skupina z večjim tveganjem za težji potek covid-19, zato spadajo med prednostne skupine za cepljenje.

Je smiselno cepiti tiste, ki so že preboleli covid-19?
Po preboleli bolezni covid-19 se v telesu vzpostavi naravna imunost, ki nas nekaj mesecev zagotovo ščiti pred boleznijo. Od cepiv proti covid-19 pričakujemo, da bodo izzvala bolj učinkovit in dolgotrajnejši imunski odziv. Cepljenje po prebolelem covid-19 je torej smiselno. Trenutno se svetuje cepljenje od 1 do 6 mesecev po bolezni.

Koliko časa bo cepivo delovalo zaščitno?
O trajanju zaščite je mogoče govoriti samo v časovnih okvirih študijskega spremljanja. Za zdaj je zanesljivo, da cepiva ščitijo vsaj tri mesece, a kmalu bo to verjetno mogoče trditi za pol leta, ko bodo prišli dodatni podatki. S podaljševanjem časa opazovanja bo postalo jasno, kolikšno je dejansko trajanje zaščite.

Ali cepivo učinkovito deluje tudi proti novim različicam virusa?
Strokovnjaki so si enotni, da nas cepivo ščiti tudi proti novim sevom, vsaj za zdaj. Mutacije virusov se pogosto dogajajo in so pričakovane. Na srečo pa je cepiva, ki so na voljo, tudi precej enostavno prilagoditi. Mutacije tako predvidoma ne bodo bistveno vplivala na učinkovitost obstoječih cepiv proti covid-19.

(N. K., Vir: NIJZ, Cepljenje za splošno javnost)

 

Oglas