CELJSKO Korupcije osumljenih 13 fizičnih in 12 pravnih oseb

Policijska uprava Celje je danes navedla nekaj več podrobnosti v zvezi z včerajšnjimi 15 hišnimi preiskavami v štirih občinah Celjskega ter v manjših gradbenih podjetij v zvezi s korupcijo v večinoma gradbenih poslih.

Iskali so dokaze za kazniva dejanja jemanja in dejanja podkupnine v 30 primerih, največji posel med njimi je ocenjen na poldrugi milijon evrov. Osumili so 13 fizičnih in 12 pravnih oseb.

Ervin Stojnšek, vodja gospodarskega oddelka sektorja kriminalistične policije (na sliki), ne razkriva, kako so osumljencem prišli na sled, pove pa, kakšna je bila tehnika storilcev. »Osumljena oseba, zaposlena v subjektu javnega prava, je po prejetju dokumentacije fizično posegala v kuverte. Odprla jih je in vanje vstavljala dokumentacijo s podatki, ki so dajalcu podkupnine omogočili pridobitev posla.«

Pred mikrofone je stopil tudi celjski župan Bojan Šrot in dejal, da so kriminalisti včeraj zapečatili tri pisarne občinskega okoljskega oddelka, v dveh se mudijo še danes. Z ocenami se ni hotel prenagliti, saj je zadeva še v predkazenskem postopku. »Kakor veste, kriminalisti tudi pri nas izvajajo posamezna preiskovalna dejanja v okviru predkazenskega postopka. Hišno preiskavo na Mestni občini Celje opravljajo profesionalno in korektno, mi jim nudimo ves potreben servis in dokumentacijo.«

Kdaj bodo podali prve kazenske ovadbe, ta hip še ni mogoče napovedati. Za preiskovana kazniva dejanja je zagroženo od šestih mesecev do šestih let zapora in denarna kazen.

Oglas