CELJSKO Epidemija oklestila tudi denarne ponaredke

Po podatkih policije se je število kaznivih dejanj ponarejanja denarja in njegovega razpečevanja v času večkratnega zapiranja države zelo zmanjšalo, v zadnjih dveh mesecih pa je znova poskočilo na raven pred epidemijo.

Tudi sicer je raziskanost v tem segmentu kriminala po navedbah Generalne policijske uprave (GPU) zelo nizka, saj v povprečju znaša le okoli deset odstotkov.

Ponarejevalci že nekaj časa uporabljajo sodobno tehnologijo. Največkrat tiskajo apoene za 50 evrov, zaradi plačevanja na raznih avtomatih radi ponarejajo tudi kovance za dva evra.

Kakor nam je na GPU med ostalim dejal Josip Luketič, višji kriminalistični inšpektor specialist, so ponaredki zelo slabe kakovosti in brez zaščitnih elementov, a jih povprečni poznavalec vseeno težko prepoznava na videz, otip ali nagib.

Na Celjskem so letos odkrili 127 primerov ponarejanja, skoraj tretjino so uspešno raziskali. V celotnem lanskem letu so bili 103, četrtina se jih je končala z vložitvijo kazenske ovadbe.

V našem kazenskem zakoniku je za ponarejanje in razpečevanje zagroženo od šestih mesecev do osmih let zapora, kogar ujamejo z večjo količino, ga lahko doleti tudi do deset let zapora.

 

Oglas