Celjska podjetnica bi morala vrniti skoraj 9.000 evrov

Na uredništvo Celjana se je oglasila gospa, ki si kruh služi s kozmetičnim salonom v Celju. Salon je bil ves čas korone zaprt, zato je dobivala tudi pomoč od države. »Sedaj sem izvedela, da jo bom morala v celoti vrniti, vseh 8.800 evrov. S tem sem si plačala tudi prispevke, tudi ko nisem delala, vrniti pa bom morala vse,« pravi naša sogovornica. Ob tem dodaja, da je presegala cenzus za 80 centov. Pravi, da si je izračune dala narediti pri treh različnih računovodskih servisih in vsi trije so jih pripravili drugačen izračun, po dveh bi morala pomoč vrniti, pri enem pa ne.

Da gre za specifiko, priznava tudi sama, saj je bila v tem času zaposlena za polovični delovni čas zaradi starševstva, a hkrati dodaja, da imajo podobne težave tudi tisti, ki so bili v tem času recimo na bolniški. Pristojne inštitucije naj bi vsak primer obravnavale posebej, na podlagi oddaj zakonsko določene napovedi, za katere je rok do konca marca. »Rečeno mi je bilo, da se moramo sami prijaviti, če smo dolžni državno pomoč vrniti. V primeru, da sami ugotovijo, ti pa se nisi prijavil, sledi kazen od treh do 20 tisoč evrov,« razlaga. Po njenih besedah naj bi obrtna zbornica sicer opozarjala vlado na ta problem, a zaenkrat še ni videti, da se bo kaj spremenilo.

Kaj pravijo na Območni obrtno-podjetniški zbornici Celje, kako bo FURS ugotavljal upravičenost prejema pomoči in kako se na potencialno financiranje podjetnikov pripravljene banke pa v aktualni številki Celjana.

Oglas