Celjska Mohorjeva ta teden priporoča: TEČI ALI UMRETI*

splet teci ali umreti* oglasno sporočilo

Kilian Jornet Burgada (1987) je otroška leta preživel v planinski koči Cap del Rec v Pirenejih. Že zelo mlad se je začel ukvarjati s turnim smučanjem in se zanimati za gorski svet. Danes je eden najbolj vsestranskih gorskih tekačev, udeležuje se tako najkrajših in izredno strmih tekem v kilometrskem vzponu kot ultra dolgih tekaških preizkušenj. Je večkratni svetovni prvak serije gorskih tekov Skyrunner®,večkratni zmagovalec tekme UTMB ( Ultra-Trail du Mont-Blanc) ter številnih drugih tekem v gorskem teku in turnem smučanju. Rekorde podira tudi izven tekmovanj; v dobrem tednu dni je prečil celotne Pireneje, dosegel je najboljši čas proge okoli jezera Tahoe, najhitreje doslej je opravil tudi s Kilimandžarom. S popolno predanostjo svojemu športu je vzor za tekmovalce najrazličnejših panog.

Po seriji izvrstnih športnih dosežkov se je katalonski gorski tekač in turni smučar Kilian Jornet leta 2011 odločil zapisati del tega kar doživlja med ekstremnimi podvigi ter nam s tem razkriti, kaj se med včasih nečloveškimi napori dogaja z njegovim umom in kaj ob tem občuti njegovo telo. Želi nam razkriti, o čem razmišlja, ko razmišlja o teku, in kaj doživlja med tekom samim. Pripoved začne v otroštvu, saj se je že takrat zapisal gorskemu svetu, ter nadaljuje z garaškimi leti trdega treninga, ki so ga pripeljala tja, kamor je želel. Posamezna poglavja nam ponujajo vpogled v celoten proces projektov, ki so ga doslej najbolj zaznamovali, vse od ideje in priprav do njihove izvedbe. Njegova pripoved vseskozi vzdržuje pravcat »tekaški« tempo, saj so strani tako kot kilometri na Kilianovih trasah polne čudovitih razgledov, nepredvidenih zapletov, bolečine in praznine ter nazadnje zmagoslavja in sreče ob izpolnjenem cilju. Knjiga Teči ali umreti je iz katalonščine prevedena že v nekaj tujih jezikov in sedaj jo imamo na voljo tudi v slovenščini, v prevodu Veronike Rot, česar se bodo najbolj razveselili tekači in turni smučarji, ki Kilianove uspehe redno spremljajo preko socialnih omrežij in spletnih strani, knjiga pa je vsekakor zanimiva tudi za tiste, ki Kiliana še ne poznajo, saj je odlično motivacijsko branje za vse ljubitelje športa.

Vabljeni v knjigarno Celjske Mohorjeve na Prešernovi ulici 23 v Celju, naročilo pa lahko oddate tudi na www.mohorjeva.org ali po telefonu na 03 490 14 20.

Celjska Mohorjeva vam želi prijetno branje!

* oglasno sporočilo