Celje: zagorel je olimpijski ogenj

Z veliko slovesnostjo ob odprtju so slovenski gasilci nocoj v Celju ob spremljavi deset tisoč podpornikov s tribun stadiona Z dežele tudi uradno odprli Gasilsko olimpijado Celje 2022. Dvignili so tekmovalno zastavo, izrekli prisego in prižgali ogenj v plamenici.
Otvoritveno slovesnost sta po uvodnem koncertu ‘kraljev gasilskih veselic’, številnih priljubljenih pevcev in sestavov slovenske glasbene scene, preleteli letali Pilatus slovenskega vojaškega letalstva. Nato so na stadion slovesno prišli udeleženci olimpijade, več kot 3000 jih je bilo. Predstavile so se reprezentance članov in članic ter poklicnih gasilcev, pridružila se jim je tudi gasilska mladina.
Zbrane je nagovoril predsednik Slovenije Borut Pahor, ki je tudi častni pokrovitelj gasilske olimpijade. Začel je s hudim požarom na slovensko italijanski meji in zbrane pozval, da gasilcem, ki se borijo s požarom, izrazijo veliko občudovanje z aplavzom. Olimpijada je tekmovanje najboljših med najboljšimi milijonov gasilcev po vsem svetu, je dejal predsednik Pahor. Naštel je junaška dejanja gasilcev, se jim zahvalil in zaželel prijetno druženje.
Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot je označil olimpijado za izjemen in veličasten dogodek, ki se bo z zlatimi črkami zapisal v zgodovino Celja. Na otvoritveni slovesnosti so bili tudi drugi visoki gostje, med njimi tudi predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik in njen poveljnik Franci Petek.
Prižig olimpijskega ognja je potekla s pomočjo gasilske avto-lestve, ob spremljavi še ene slovenske gasilke je ogenj prižgal Vladimir Ačko, član PGD Šmartno na Pohorju.

Sicer pa so danes na olimpijadi bile sprejete tudi prve tekmovalne odločitve v športnih disciplinah, plezali so s kljukasto lestvijo. Slovenija v tem delu ni tekmovala.

 

Oglas