Celje: Velika viteška svečanost

Foto Uroš Urlep

Evropski red vitezov vina, Konzulat za Slovenijo in Mestna občina Celje sta danes v Celju pripravila veliko viteško svečanost. Na celodnevnem dogodku, ki ta trenutek še poteka na Krekovem trgu, so uradno oznanili, da je viteško omizje za celjsko pokrajino prejelo status viteške legature z vsemi elementi organiziranosti viteškega Konzulata OEVE (Ordo Equestris Vini Europea) za Slovenijo.

Udeleženci so že dopoldan v povorki krenili izpred celjske občine po Prešernovi ulici in Glavnem trgu do cerkve sv. Daniela, kjer je potekal kulturni program, pozdravni nagovori gostov in podelitev viteških časti. Sledilo je svečano razvitje viteškega prapora. Nato je znova sledila povorka do Krekovega trga, kjer se je pred Celjskim  domom formiral viteški krog prijateljstva in miru, razglasili pa so tudi Viteško vino: Renski rizling – Zlati grič.

Foto Uroš Urlep

Sledilo bo še svečano viteško kosilo, ki ga bodo spremljala vina s področja vinske regije ter nagovori gostov in legata novoustanovljene Celjske viteške legature, Jožeta Tominška. Več o dogajanju pa v sredini številki časopisa Celjan in Novice.