CELJE Sporne plakate bodo popravili

V petek smo poročali o pojavu plakatov, ki naj bi opozarjali na porast nasilja v času epidemije. Na enega takšnih so nas opozorili na Hudinji v Celju, nameščeni pa so širom države.

Plakat nespretno tipizira očete kot edine nasilneže v družinah, zato so se v nevladnih organizacijah, ki stojijo za vsebino, že opravičili.

Na otroškem obrazu na plakatu sta na čelu materino znamenje, na licu pa podplutba kot posledica udarca, kar je označeno kot očetovo znamenje.

Plakate bodo popravili tako, da bo zdaj pisalo, da gre za znamenje nasilja. Nespretna in nepremišljena poteza, morda celo provokacija, je zganila razumneže širom države, ki se ob takšni stigmatizaciji očetov pač ne obrnejo stran.

V društvih in svetovalnicah, ki se zavzemajo za pravice žensk in stojijo za vsebino, so pod težo kritik zardevali in naposled obljubili, da bodo napako popravili, da pa je sporočilo marsikdo tudi napak razumel. Toda kulturni razkol med spoloma se je s tem le povečal, vsebina nosi negativno sporočilo, ki predvsem otrokom izkrivlja podobo njihovih očetov.