Celje: Sejemsko sezono začenja Agritech

Lani je na pobudo Združenja proizvajalcev in uvoznikov kmetijske in gozdarske tehnike (ZKGT) prvič odprl svoja vrata sejem Agritech. Njegova druga ponovitev se na celjsko sejmišče vrača konec januarja. Največji strokovni sejem kmetijske in gozdarske mehanizacije v Sloveniji Agritech letos prinaša kar nekaj novosti: testne vožnje traktorjev, informativni dan za mlade, demonstracija uporabe gozdarskih strojev, dan trajnostnega kmetijstva, en dan pa bodo namenili tudi lastnikom gozdov.

Vodja sejma Renata Košenina je povedala, da sta letos dodatni dvorani v celoti zapolnjeni. Na sejmu se bo tako direktno predstavilo 120 razstavljavcev, če pa štejemo še vsa zastopana podjetja in blagovne znamke na sejmu, število preseže 300. Na sejmu bodo tako prisotne skoraj  vse pomembne blagovne znamke s področja kmetijske in gozdarske panoge z najnovejšo mehanizacijo in zadnjimi novosti.

Branko Miler, predsednik ZKGT: »Agritech je drugačen kot ostali. Sama izvedba in zgledovanje po vrhunskih sejmih iz tujine je velika prednost. Agritech postal ‘Hannover v malem’.«

Tudi koordinator ZKGT Žiga Kršinar je poudaril pomen Agritecha za slovenski prostor in dejal, da je ta celo nujen. »To edini specializiran sejem posvečen kmetijski tehniki, zato so temu primerni tudi obiskovalci, ki pridejo tja z določenim namenom,« je jasen.

Aleksander Ratajc iz Zavoda za gozdove Slovenije je ob tem dodal, da ni boljšega prostora za uresničenje njihovega dela kot ta sejem. »Ena od naših glavnih skrbi je izobraževanje lastnikov gozdov. Na sejmu lahko tako gozdarji dobijo vse aktualne informacije, na naših razstavnih prostorih pa tudi individualne posvete glede perečih problemov,« je jasen.

Peter Terglav iz Zavoda za gozdove Slovenije, na območni enoti Celje pokriva upravljanje z divjadjo, je napovedal, da bodo na sejemskem prostoru predstavljeni načini varovanja ozemlja in domačih živali pred prekomernimi napadi velikih zveri.