CELJE SBC v aferi z zamenjavo identitete s prstom kaže na reševalce

V celjski bolnišnici so danes dodatno pojasnili nekatere okoliščine v zvezi z zamenjavo identitete bolnikov in aktivnosti, ki jih izvajajo za razjasnitev, odgovorili so tudi na navedbe, ki se v zadnjih dneh pojavljajo v medijih.

Povedali so, da so v zvezi z bolnikom iz Laškega, ki je umrl v SBC, uredili administrativne formalnosti v zvezi s popravki v matični knjigi (kakor smo že poročali, je tudi ta pacient umrl in sicer v nedeljo) ureditvijo zavarovanja in ostalim, v pogovoru s svojci obeh so razjasnili nekatera vprašanja.

Svojci umrlega so jim povedali, da se je njegovo zdravstveno stanje slabšalo že v domu starostnikov v Zidanem mostu, da ni bil komunikativen, prevoz v polsedečem položaju v rešilcu sevniškega zdravstvenega doma se jim ni zdel primeren.

Strokovni direktor SBC Franc Vindišar (na sliki) je ponovno zavrnil očitke o malomarnosti glede izvajanja protokolov, do napake je prišlo v triaži, kjer zavoljo varovanja osebnih podatkov ni nadzornih kamer, identiteto bolnika je predal reševalec.

V izogib ponovitvi napake je SBC na vse domove za starejše občane naslovila predlog, da bi paciente opremljali z identifikacijskimi zapestnicami, kar so v domovih podprli.

Za kazensko ovadbo zdravstvenega ministrstva so izvedeli iz medijev, policija jih o tem še ni obvestila.

Medtem je vlada zamenjala dva člana Sveta JZ SBC, njegov predsednik Andrej Klasinc pa je odstopil sam.

Več preberite v Celjanu.

Oglas