Celje: Restavrirana gasilska lestev na ogled v paviljonu

Poklicna gasilska enota Celje je na ogled postavila obnovljeno gasilsko avto lestev Magirus iz leta 1930, ki so jo gasilci v sedmih letih restavrirali sami. Na ogled je v novozgrajenem paviljonu na sedežu celjskih poklicnih gasilcev ob Dečkovi cesti v Celju. Kot je ob uradnem odprtju paviljona povedal direktor Poklicne gasilske enote Celje, Janko Požežnik so zadnjo izvedeli pred 13. leti. »Avto lestev je bila v tej enoti v uporabi do leta 1980, ko smo izvedeli zanjo se je nahajala pod kozolcem na Ljubečni ter praktično propadala. Še isti dan smo jo prepeljali v našo enoto in formirali ekipo zaposlenih, ki si je dala velik izziv restavrirati to staro lepotico,« je pojasnil Požežnik.

Sedem let je potekalo delo po vodstvom Iztoka Vaša, ki mu je uspelo neverjetno. Prav vsak vijak, vsak del je bilo potrebno bodisi zamenjati ali obnoviti. Po zaključeni obnovi se je porodila ideja o paviljonu, da bi lahko lestev postavili na ogled vsem Celjankam in Celjanom ter seveda  obiskovalcem, ki prihajajo v Celje.

O sedanji vrednosti lestve je težko govoriti, predsednik Slovenske veteranske avto moto zveze Franci Škrjanec je dejal, da je vrednost gotovo okrog 1,5 milijona €, vrednost paviljona pa 120.000 €.