Celje: Razstava Celjski peloton s pregledom razvoja cestnega kolesarstva v Celju

Foto Uroš Urlep

V mesecu pred prihodom kolesarske karavane dirke Po Sloveniji so Krekov trg obogatili s pregledno zgodovinsko razstavo Celjski peloton: Etape razvoja cestnega kolesarstva v Celju. Gre za enega od spremljevalnih dogodkov, ki so jih pripravili na poti, da Celje postane Naj gostitelj dirke Po Sloveniji. Na 18 panojih je predstavljeno 140 let celjske kolesarske zgodovine, razstavo pa je finančno omogočil Zavod Celeia Celje.

Razstavo so odprli ob prisotnosti in nagovorih župana Mestne občine Celje Bojana Šrota, avtorja razstave dr. Boruta Batagelja, ambasadorja celjske etape Toneta Tislja in številnih kolesarskih delavcev in zanesenjakov iz Celja, med drugim tudi Edija Krajnca in Edija Stepišnika.

Foto Uroš Urlep

»Glavni kolesarski junak razstave je mesto Celje, zato razstava tudi nosi naslov Celjski peloton. Peloton je glavna skupina kolesarjev, ki praviloma na dirki diktira tempo. Peloton je najbolj živ del dirke, se trga in združuje. Včasih se kdo iz glavnine odlepi, prevzame iniciativo, spet drugič glavnina kolesarja ujame ali od nje odpade. Celjski peloton je simbolni časovni vlak kolesarjev, ki so nekoč in danes kolesarsko Celje s športnimi in organizacijskimi dosežki naredili izstopajoče in prepoznavno. V Celjski peloton so vtkana prizadevanja, zmage in porazi, predvsem pa dinamika razvoja, ki so jo diktirali znani, še večkrat pa pozabljeni posamezniki, ki so Celjski peloton držali v zavetrju in mu dvignili tempo do etapnih zmag v dirki, ki še vedno traja,« je v nagovoru dejal avtor razstave.

Oglas