Celje: Pred kulturnim praznikom podelili priznanji Celjske zvezde

Društvo za ustvarjalnost Filter – Mestni kino Metropol ter ljubiteljski igralec in režiser Žiga Medvešek sta letošnja prejemnika priznanj Celjske zvezde za najvidnejše dosežke v preteklih dveh letih. Priznanja, ki jih tradicionalno predajo ob slovenskem kulturnem prazniku, Prešernovem dnevu, podeljujejo Kolegij direktorjev javnih kulturnih zavodov v Mestni občini Celje, Zveza kulturnih društev Celje in Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, območna izpostava Celje. Letošnja podelitev je bila šesta po vrsti. Slavnostna govornica je bila dr. Tanja Ozvatič, ravnateljica Celjske Mohorjeve družbe, ki je s svojim govorom navdihnila in spodbudila k razmišljanju. Citirala je vsakega od nagrajencev ter številna velika imena slovenske in tuje književnosti.

Žiga Medvešek je režiser in igralec v Gledališču Zarja Celje. V zadnjih dveh letih se je uveljavil kot režiser dveh gledaliških iger za najmlajše – Pika in Čudežna srajca, v lanskem letu pa je ustvaril gledališki spektakel Pod svobodnim soncem, v katerega je bilo vključenih kar pet kulturnih društev.

Društvo za ustvarjalnost Filter – Mestni kino Metropol je ena tistih kulturnih institucij v Celju in tudi v vsej regiji, ki je na svojem področju zagotovo presežna. Kakovost programa potrjujejo številna priznanja, velik obisk in članstvo v združenjih izbranih evropskih umetniških kinematografov. Še posebej je pomembno, da so se dobro znašli v času koronavirusa, saj so hitro aktivirali spletni kino in omogočali brezplačne oglede slovenskih filmov na Facebooku.