Celje: Odprtje razstave Lepo mesto

Foto Uroš Urlep

V Muzeju novejše zgodovine Celje danes, na Ta veseli dan kulture, odpirajo medinstitucionalno razstavo Lepo mesto, 150 let Turističnega in kulturnega društva Celje. Kot je poudaril Matija Golner, pobudnik in oblikovalec razstave ter predsednik Turističnega in kulturnega društva Celje je 150 let enega društva zelo dolga doba.

»Naše turistično društvo je najstarejše društvo v državi. 150 let, to je bil povod, da končno naredimo revizijo našega dela in to predstavimo na razstavi in v publikaciji,« je povedal Golner. Na razstavi sicer sodeluje več celjskih institucij: Muzej novejše zgodovine Celje, Turistično in kulturno društvo Celje, Pokrajinski muzej Celje, Zgodovinski arhiv Celje in Osrednja knjižnica Celje.

Foto Uroš Urlep

Razstava je razdeljena na štiri časovna obdobja. Dr. Marija Počivavšek, avtorica razstave in kataloga, sicer pa muzejska svetnica v MNZC je dejala, da je bilo leta 1871 ustanovljeno Olepševalno društvo. Takrat je Celje slovelo kot prijazno letoviško mestece, kot biser ob Savinji. »Če je bil v prvem obdobju bolj društva poudarek na mestnem parku, so si v drugem obdobju, med obema vojnama, želeli bolj načrtnega razvoja turizma.

Po drugi vojni se je društvo osredotočalo na Stari grad. Kot zanimivost, leta 1979 ga je obiskalo več kot 166 tisoč obiskovalcev, kar ga je postavilo na piedestal najbolj obiskanih turističnih točk v državi. Zadnje obdobje pa je čas v katerem živimo. V tem času so se v društvu osredotočili na tri projekte: Celjske kraljice in Celjska zgodba, razstava celopostavnih figur. V času aktualne razstave bo promoviran sedmi lik figur, fotograf Josip Pelikan. Tretji večji projekt pa je galerija Kvartirna hiša, kjer so do danes nanizali že 108 razstav,« zaključi avtorica razstave

Razstava, ob kateri je izšel tudi bogat katalog, bo na ogled do konca februarja 2022.

Oglas