Celje: Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije na MOS-u praznuje 50 let obstoja

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije letos na MOS-u praznuje 50-letnico obstoja. Med osrednjimi dogodki na sejmu bo jutri potekala okrogla miza o zgodovini stanovskega povezovanja, ulica obrti s predstavitvijo 12 obrtnih poklicev ter poslovno srečanje, ki je privabilo več kot 200 podjetnikov iz osmih držav. Vse dni sejma poteka tudi nagradna igra o jubileju zbornice.

Predsednik OZS Branko Meh je na včerajšnji otvoritvi sejma izpostavil 50-letnico zbornice in poudaril pomen malega gospodarstva: »Ne bom pretiraval, če rečem, da je malo gospodarstvo motor naše države. Da pa lahko obrtniki in podjetniki nemoteno delamo, se razvijamo in zaposlujemo, potrebujemo spodbudnejše poslovno okolje s prijaznejšo zakonodajo in brez nepotrebnih birokratskih ovir. In naloga naše vlade je, da nam takšno okolje zagotovi!« Opozoril je tudi na pereč problem pomanjkanja kadra v obrti in podjetništvu.

Sejem MOS se je skozi svojo zgodovino močno spreminjal. Pred pol stoletja se je začel kot obrtna razstava, ob osamosvojitvi Slovenije je bilo to največje nakupovalno središče, ko še ni bilo trgovskih centrov in internetne prodaja, danes pa se MOS spreminja v specializiran sejem na več področjih.

Tudi letos na sejmu nadaljujejo s segmentacijo na pet področij: MOS Dom, MOS Tehnika, MOS Turizem, MOS B2Bin MOS Plus. Največji preboj je na področju kampinga in karavaninga, saj se je letos povečala ponudba, na področju B2B je poudarek na digitalizaciji. Skupno število razstavljavcev se giba v lanskem rangu.