CELJE Nasvetom kitarskih mojstrov velja slediti

Kitarska klinika oziroma Zgodba o kitari je naslov strokovnega predavanja in praktičnega prikaza učinkovite vadbe igranja kitare, kakor tudi nasvetov o nakupu in vzdrževanju glasbila. V celjskem mladinskem centru sta napotke delila kitarist Big banda RTV SLO Primož Grašič in mojster serviser Tomaž Šinko.

»Kitaristi se pogosto ujamejo v past, se nekaj na hitro naučijo in nato drgnejo eno in isto, iz kroga pa ne morejo. Dobro je poznati cel vrat kitare, harmonije in lestvice. Vsak je prehitro zadovoljen sam s seboj. V dobi interneta je na voljo toliko informacij, da te naposled samo zmedejo. Treba je vaditi, česar ne znaš, ne kar že znaš«, je kitarski virtuoz ozaveščal celjske glasbenike.

Šinkovi nasveti so šli v smeri prihranka denarja pri nakupu in vzdrževanju, kako prepoznati prikrite napake, kako se obvarovati vlage in škodljivih posledic, kako čistiti glasbilo in kateri materiali so primerni. »V osnovi je dovolj na pol leta menjati strune, očistiti ubiralko, vmes pa skrbeti za vlago. Najbolj kritično je za časa kurilne sezone, ko lahko vlaga povzroči nepopravljivo škodo.«

Več preberite v prihodnji številki časopisa Celjan.