Celje: Na grobove bomo ‘znosili’ najmanj 100.000 evrov

Foto Uroš Urlep

Dan spomina na mrtve oziroma dan mrtvih je v Sloveniji državni praznik. Še posebej na ta dan na grobove prinašamo cvetje, prižigamo sveče, klasične, elektronske, solarne, v zadnjem času pa tudi lesene skulpture v obliki sveč, zastavice in še kaj bi se našlo.

Na Mestnem pokopališču Celje in pokopališču Teharje je okoli 10.000 grobov. Za naš izračun, koliko porabimo Celjani za urejanje grobov za 1. november, smo vzeli predpostavko, da je recimo 8.500 grobov redno vzdrževanih. Če ob prazniku na vsakem grobu prižgejo vsaj šest sveč in prinesejo vsaj en nagrobni aranžma (vzeli smo najnižjo oglaševano ceno obeh), potem bomo v Celju za sveče zapravili nekaj več kot 40 tisoč evrov, za aranžmaje pa okrog 60 tisoč evrov, skupaj torej okrog 100.000 evrov.

Stroškov ureditve peska, zemlje in podobnega nismo upoštevali. Če bi kupili najdražjo svečo iz seznama najcenejših in prav tako najdražji aranžma, pa bi zapravili že skoraj 255 tisoč evrov. A kot pravijo v Vekingu, njihove stranke vse bolj zanimajo solarne sveče oziroma sveče, ki gorijo dlje časa. To bi našo računico še podražilo. Več pa v aktualni številki Celjana.