CELJE LJUBEČNA Kar 85 odstotkov jih ne pozna znakov policistov

»Pred mesecem dni smo izvajali usposabljanje policistov v realnem prometu v dveh celjskih križiščih. Ugotovili smo, da velika večina, kar okoli 85 odstotkov voznikov, kolesarjev in pešcev ne pozna pravil obnašanja pri vožnji ali prečkanju križišč, kadar promet ureja policist. Prav tako smo opazili, da so učitelji vožnje zaznali našo prisotnost in so kandidate samoiniciativno večkrat pripeljali v obe križišči. Zato smo se odločili, da ponudimo možnost kandidatom in da tudi na varni neprometni površini izvedemo usposabljanje. Ob tem nas zelo veseli velik odziv, saj s tem dosegamo namen prispevati k večji prometni varnosti«, je poudarja Elvis A. Herbaj, vodja Oddelka za cestni promet v Sektorju uniformirane policije Policijske uprave Celje.

S takšnimi in podobnimi izhodišči so Policijska uprava Celje, ZŠAM Ljubečna in Javna agencija RS za varnost prometa (JARSVP) na avtopoligonu Ljubečna priredili praktični prikaz usmerjanja prometa v krožišču.

V dveh urah je znanje preizkusilo 40 kandidatov za voznike vseh kategorij in prav toliko inštruktorjev vožnje. V državi se vsako leto v šole vožnje poda okoli 30.000 bodočih voznikov, a so situacije, ko naletijo na prometnike, silno redke, zato se ne znajdejo najbolje, kar privede do zastojev in drugih neljubih dogodkov. Organizatorji se hkrati zavedajo, da se kandidati tudi med usposabljanjem le občasno srečajo policisti v križiščih, zato bodo podobne prikaze v prihodnje še pripravljali.

Oglas