Celje: Letos so zbrali 488 ton odpadnega papirja

Zmagovalec na Osnovni šoli Hudinja je 4. a razred.

Družba Simbio že več kot dve desetletji organizira akcijo zbiranja šolskega papirja. Učenci osnovnih in podružničnih osnovnih šol so zbrali skupaj 488 ton papirja, kar je za 139 ton več kot lani. Največ papirja na učenca je že 18. zapored zbrala Osnovna šola Hudinja. Druga med OŠ je odlična Glazija in tretja Dobrna. Med podružničnimi pa se je na vrh uspelo prebiti šoli Kalobje, za njimi pa sta Socka na drugem mestu in Andraž nad Polzelo na tretjem. Skupaj je v iztekajočem se šolskem letu sodelovalo 22 OŠ in 10 POŠ.

Ker imajo šole različno število učencev, se za realno primerjavo uporabijo podatki o količini odpadnega papirja na učenca. To pomeni, da je osnovnošolec s Hudinje v povprečju zbral 238 kg (vsi skupaj 125 ton), učenec z Glazije 99,7 kg (skupaj vsi 21,7 tone) in z OŠ Dobrna 92,9 kg (skupaj 25,2 tone). Prvouvrščeni učenci POŠ Kalobje so skupaj zbrali 5 ton, na učenca pa izjemnih 390 kg. Drugouvrščeni učenci s POŠ Socka so skupaj zbrali 7,2 tone (na učenca 206,9 kg) in tretjeuvrščeni s POŠ Andraž skupaj 2 toni in 91,8 kg/učenca.

 

Je pa letošnji zaključek akcije nekaj posebnega, saj v zaslužen pokoj odhaja gonilna sila zbiranja odpadnega papirja na OŠ Hudinja Darja Heiligstein. Za njen izjemen prispevek k ločevanju odpadnega papirja se ji je javno zahvalil direktor družbe Simbio mag. Marko Zidanšek. Samo v zadnjih 18 letih, odkar je OŠ Hudinja vsako leto neprekinjeno na prvem mestu, so učenci pod njenim mentorstvom zbrali skupaj 2.489 ton odpadnega papirja ali povprečno 138 ton na leto. Povprečna količina na učenca znaša v zadnjih 18 letih na OŠ Hudinja 300 kg. Zbrani šolski papir osnovne šole Hudinje predstavlja četrtino zbranega papirja v sklopu akcije. Direktor Marko Zidanšek se ji je prav tako zahvalil za njeno izjemno prizadevnost in sodelovanje ter ji zaželel vse dobro v tretjem življenjskem obdobju. Kot prvouvrščeni šoli ji je za nagrado izročil še bon v višini 200 €.

Oglas