CELJE KONJICE ŠENTJUR Kriminalisti ovadili okoljske onesnaževalce

Celjski kriminalisti so več mesecih zaključili obsežne preiskave zaradi kaznivih dejanj obremenjevanja in uničevanja okolja. Ovadili so devet oseb, primeri pa se nanašajo na črna odlagališča komunalnega blata v Vodulah pri Dramljah, industrijski coni v Šentjurju, v Jerčinu in Spodnjih Grušovljah.

Ovadili so štiri odgovorne osebe celjskih, domžalskih in ljubljanskih podjetij, osumljenci so stari od 34 do 50 let. V naravo naj bi nezakonito odvrgli okoli 500 ton odpadnega blata s čistilnih naprav in s tem onesnažili zrak, vodo in zemljo ter ogrozili živali, rastlinje in nenazadnje ljudi.

V Spodnjem Grušovju, ki je bilo največje črno odlagališče (na sliki), se je tako znašlo 108 ton blata iz slatinske čistilne naprave Tuncovec. Uničenih je bilo več dreves in gozdnega rastja.

V Vodulah so na območje starega črnega odlagališča blato navozili dvakrat, močan dež ga je splaknil v bližnji potok in ga onesnažil. Blato je prišlo s Ptuja in Rogaške Slatine.

Kriminalisti ugotavljajo, da je v vseh primerih šlo za koristoljubje, podjetja pa so v dokumentaciji prikazovala, da je bil odpadni material ustrezno uskladiščen.

Osumljencem grozi do osem let zapora.

Oglas